HOME Program Oficial Program Oficial WE Festival - Brosura

Program Oficial WE Festival 2019

TEMATICA EDIȚIEI: The Unheard Music

Program în construcție…

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului  World Experience se va desfășura, după cum sugerează și numele, aducând în prim-plan lumea muzicii și sunetelor, oferind publicului ocazia de a experimenta spectrul fascinant al sonorității din întreaga lume. Festivalul va continua să aibă o abordare educațională multidisciplinară pentru a spori recunoașterea și înțelegerea marilor culturi ale lumii, de la expresiile lor artistice tradiționale până la formele lor educaționale contemporane.

Spațile principale în care intenționăm să organizăm festivalul sunt Casino-Centrul de Cultura Urbană și Parcul Central “Simion Bărnuțiu” pentru că sunt un punct de referință pe harta culturală a orașului, dar și pentru că dispun de spații care ne pot permite să organizăm expoziții temporare, conferințe, ateliere, concerte etc. însă ne dorim să activăm și alte spații neconvenționale din oraș pentru diverse activități, precum galerii de artă, catedrale, piațete etc.

  1. Rhythms of the World – Ritmurile lumii: componenta de expoziții și instalații muzicale
    – Expoziție muzicală interactivă, organizată pe toată perioada festivalului, va cuprinde o sală cu instalații imersive cu diverse sonorități din toată lumea, alături de aplicații și jocuri muzicale și un spațiu desemnat experimentării muzicii prin intermediul tehnologiilor de realitate virtuală și a proiecțiilor video. Acestea vor invita publicul să parcurgă o călătorie sonoră aplicată în jurul lumii, aducând în vizor specificul etnic muzical al lumii, prin sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, prezentând vizitatorilor o coloană sonoră din mai multe spații geografice, precum zona balcanică și mediteraneană, sahariană, Orientul Mijlociu, Asia Insulară și Peninsulară, dar și Orientul Extrem și muzica triburilor, a aborigenilor și a populațiilor din mai multe țări din America Latină. 

– Soundcities, Herd Above The Noise- instalație media interactivă și live performance, realizate de artistul britanic Stanza, profesor la MIT University, vor ilustra felul în care sună și comunică marile metropole ale lumii, dar și anumite zone rurale. Sunetele orașelor dau indicii despre modul emoțional și receptiv prin care interacționăm cu orașele noastre și între noi ca locuitori.

2. Conferințe Connecting the world through music: Lumea conectată prin muzică

O serie de evenimente discursive şi ateliere dedicate muzicologiei lumii cu experți din domeniu, artiști, creativi, funcționari pe politici culturale, dar și jurnaliști și diplomați care vor aborda teme legate de modalitățile prin care care muzica poate fi considerată un instrument diplomatic.

Tematici:
a) Music Moves Europe
Music Moves Europe este cadrul formal pentru inițiativele UE în sprijinul sectorului muzical al continentului. În această sesiune, speakeri de la Comisia Europeană vor aborda evoluțiile actuale care urmăresc să pună muzica în topul agendei culturale UE. Se vor discuta rezultatelor diverselor studii care arată importanța covârșitoare pe care o are industria muzicală în zona economică și despre rolul Uniunii Europene în dezvoltarea sectorului prin sprijinirea competitivității sale, prin promovarea circulației muzicii europene și prin promovarea creației muzicale și salvgardarea patrimoniului muzical european.
Propuneri Speakeri

Karel Bartak, Directorul unității de subprogram pentru cultură și muzică, EACEA, Belgia
Susanne Hollmann, Director adjunct al unității de politici culturale, Comisia Europeană, Belgia
Zsolt Szokolai, responsabil de politici, Comisia Europeană DG EAC, Ungaria
Catherine Magnant, Director adjunct al unității responsabile de diversitatea culturală și inovare din cadrul Direcției Generale de Educație și Cultură, Comisia Europeană
– Moderator: Iris Constantin, expert Comisia Națională pentru UNESCO

b) Artiști muzicieni în diaspora: exil și creație
Sesiunea va fi centrată pe practica muzicală a artiștilor aflați în exil, fie că vorbim despre migranți sau refugiați și despre felul în care lucrările lor suferă modificări la nivel identitar în funcție de cultura care îi adoptă, dar și cum acest lucru poate să aibă și un revers pozitiv în statele de adopție.

Prezidat de Birgit Ellinghaus (Germania), Alba KULTUR, International Office for Global Music
Wael Alkak (Siria/Franța), L’atelier des artistes en exil
Amandine Thomas, Director Artistic al festivalului Arabesques, Franța
Katharina Weinert (Germania), consilier politic, Consiliul European al Muzicii
Gabriela Leu, UNHCR România
Mircea Mocanu, OIM România

c) Artist talk- Hidden music rituals around the world – Ritualuri muzicale ascunse din întreaga lume
Invitat special: Vincent Moon, Franța
 
În acest artist-talk, regizorul va explica modul prin care filmul și muzica pot ajuta oamenii să-şi vadă culturile cu alți ochi. În cadrul proiectului său, Hiden music rituals around the world, Moon explorează și înregistrează muzica tradițională, ritualurile religioase, relațiile dintre muzică și transă de pe cele cinci continente. Aceste filme “etnografice experimentale” surprind descoperirile sale muzicale din Chile, Argentina, Cambogia, Egipt, Polonia, Islanda, Brazilia, Columbia, Turcia, Sardinia, Indonezia, Singapore, Hong Kong, Australia, Vietnam, Laos și multe altele.

d) Focus Sounds – The Silk Road Ensemble, the music of strangers – cel mai cunoscut proiect muzical interetnic din lume
Invitat special: Shane Shanahan, Director Artistic al ansamblului muzical
Shane Shanahan a studiat tradițiile de tambur din diferite culturi pe care le combină cu formarea sa în muzică occidentală clasică și jazz, creându-și propriul stil muzical care i-a câștigat un loc în reputatul ansamblu muzical al lui Yo-Yo Ma, The Silk Road Ensemble, câştigător de multiple premii Grammy, cu care a participat în turnee din întreaga lume. În cadrul acestei conferințe, el va discuta despre misiunea ansamblului The Silk Road, asumată de acum 20 de ani, de a uni lumile împreună prin intermediul muzicii, de revigorare a identităților sonore ancestrale și aducerea lor în contemporan cu ajutorul multi-instrumentaliştilor din mai multe țări.

e) Muzica: o declarație de libertate și de luptă pentru drepturile omului prin proiectul european UNEARTHING THE MUSIC, note din Underground

Unearthing the Music este un proiect colaborativ care reunește organizații din cinci țări diferite din Europa (România, Portugalia, Letonia, Serbia și Ungaria) toate interesate de istorie și de povestirile din jurul muzicii experimentale din Europa, în special în zonele și în regimurile în care condițiile de libertate creativă și civilă au fost îngrădite în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Scopul nostru, prin acest panel, este de a aduce o perspectivă diferită asupra muzicii realizată în regimuri totalitare din Europa, ca o forță de rezistență într-o perioadă când aproximativ 50% din teritoriul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană a fost lipsit de unele drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare și de mobilitate (atât a oamenilor, cât și a ideilor / operelor artistice).

f) Beyond music & sound – Dincolo de muzică și sunete, o incursiune în muzica mai puțin obișnuită a lumii
O discuție informală între:
Monica Fantini, de la RFI Paris, realizatoarea emisiunii Ecouter le Monde, care evocă culturi, limbi și imaginarul colectiv prin sunete din Africa, America, Asia, Europa și Oceania, prin sunetele instantanee ale orașelor
Meklit Hadero, artistă și compozitoare originară din Etiopia, a dezvoltat o teorie interesantă cu privire la sunetele mundane, ce există zi de zi în viața noastră și care ne pot inspira ca expresia muzicală în alte domenii de activitate.
Stanza, artist britanic și profesor universitar, expertul muzicolog care a dezvoltat database-ul și instalația muzicală interactivă Soundcities-Herd above the Noise.

3. Serile sonore- The Sound Experience: ateliere creative și workshop-uri muzicale de introducere în înțelegerea contextului cultural al unor sonorități din diverse zone ale lumii și folosirea instrumentelor muzicale specifice acelor țări, alături de dansuri și ceremonii culturale reprezentative. Aceste ateliere vor fi susținute prin tutoriale oferite de către artiștii invitați. Vizitatorii vor avea ocazia să testeze și să se experimenteze câteva dintre cele mai interesante instrumente muzicale, cu obiectivul de a dezvolta sentimente de respect și apropiere pentru celelalte culturi și națiuni ale lumii prin acțiuni demonstrative.

Exemple de workshop-uri care vor fi organizate:
– Atelier de percuție africană, cei interesați vor fi inițiați în ritmurile, cântecele, cultura și dansurile africane
– Atelier de taiko japonez și instrumente muzicale sud-coreene
– Atelier de saluang din Indonezia, gamelan și angklung, instrumente tradiționale și exotice, dar și de muzică ghazal și kompang, din Malaezia
– Workshop de muzică indiană clasică
– Workshop de ritmuri otomane, sonorități redescoperite din Anatolia
– Percuții și dansuri din America Latină
– Mystic Concert ‘Saxophone Mantras’– mișcare și ‘sound healing’, într-un spectacol sonor și vizual prin varietatea de instrumente mânuite, provenite din aproape toate continentele lumii Asia, Africa, Australia, America, Europa.
– Ateliere de sound art dedicate copiilor

4. Spectacole de muzică și dansuri acoperind un repertoriu multicultural
World Music & Dances Shows – artişti din mai multe colțuri ale lumii vor fi invitați în cadrul festivalului, pentru a susține spectacole exotice de muzică şi dans pe scenă principală a evenimentului, într-un program efervescent, plin de culoare şi ritm. Spectacolele live cu tematică internațională de World Music și dansuri, live performance, selecția artiștilor va reprezenta o celebrare a creativității și a diversității muzicale globale, variind de la artiști emergenți, la grupuri muzicale deja recunoscute pe plan mondial, de la inovație la tradiție muzicală.

Line-up în curând…