Despre WE Festival – “Sunetele Lumii”

Concept World Experience Festival 2018 – “Sunetele Lumii”

Muzica lumii va fi prezentată la București printr-un program artistic dedicat experimentării diversității culturale sonore ce se va regăsi în expozițiile, conferințele și spectacolele live de pe scena festivalului

World Experience Festival este cea de-a 4-a ediție sub care va fi prezentat conceptul celui mai complex proiect multicultural din Europa de Est, Festivalul Ambasadelor, care va avea loc în perioada 3-9 septembrie 2018, cu participarea a peste 70 de ambasade, institute culturale, organizații internaționale și comunități etnice și minorități naționale, a peste 80 de artiști din toate colțurile lumii.

Proiectul este organizat cu patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018. Festivalul propune pentru această ediție o abordare creativă de experimentare a lumii și a dialogului intercultural prin intermediul muzicii și al sunetelor. Va fi conturat un traseu sonor având în prim-plan valorificarea patrimoniului cultural imaterial, invitând vizitatorii să descopere mai multe țări și civilizații, prin spectacole autentice de muzică și dansuri, expoziții și instalații interactive, conferințe, cinematografie, gastronomie, tradiții și ateliere creative multiculturale și multietnice. Festivalul-platformă celebrează bogăția patrimoniului cultural mondial într-un singur oraș, transmite mesaje de respect, toleranță și deschidere față de restul lumii, fiind mai ales un prilej de cooperare interculturală.

Ediția a 4-a a festivalului, sub tematica The Sounds of the World – Sunetele Lumii, va aduce pe scenă muzicieni și artiști de World Music, pentru a demonstra modalitățile prin care fuzionează muzica din mai multe zone ale lumii.

Evenimentul va reprezenta o călătorie emoționantă printre sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, prezentând publicului din România o coloană sonoră din mai multe spații geografice ale lumiice vor fi reprezentate la festival prin artiști, misiuni diplomatice, institute culturale străine, organizații și asociații internaționale, precum și minorități și comunități etnice. Proiectul reprezintă o platformă de întâlnire al mai multor culturi istorice și zone geografice, din bazinul Mării Negre, Estul Europei, Peninsula Balcanică și zona de influență vestică, alături de culturile străvechi din Asia și Continentul Negru, de această dată această celebrare va fi sub semnul sunetelor lumii.

Mai mult, World Experience Festival va promova o perspectivă nouă asupra diversității globale prin muzică și va stimula schimbul cultural între popoare, încurajând mobilitatea și interferența artiștilor și networking-ul internațional prin proiecte concrete de colaborare muzicală ad-hoc.

Activitățile proiectului permit accesul în regim de gratuitate tuturor participanților la evenimentele incluse în programul festivalului.

„Platforma World Experience este cel mai curajos proiect de diplomație culturală  din România, prezentată în primul rând printr-un festival unic prin specificitatea lui, cu un impact cultural uriaș, întrucât interoghează posibilitățile de contact între culturi și ne invită pur și simplu să simțim la scară mică ce înseamnă să fim cu adevărat Cetățeni ai Lumii”– Andreea Dănescu, Director & Fondator World Experience Festival