În căutarea Muzicii Lumii…
Printr-un concept de expoziție caleidoscopică de artă muzicală care va aduce în prim-plan instrumentele și anumite genuri muzicale și sonorități din diferite zone ale lumii. Expoziția – eveniment va reprezenta o călătorie emoționantă printre sunete și ritmuri tradiționale, dar și cu influențe moderne, prezentând publicului din România o coloană sonoră din mai multe spații geografice.
În premieră la noi în țară, avem parte de o expoziție inedită care dezvăluie câteva dintre intrumentele tradiționale emblematice pentru Orientul Mijlociu, America Latină, Europa, Africa, Asia Insulară şi Peninsulară şi Orientul Extrem, ce se reunesc pentru a crea un portal către o lume sonoră şi spirituală. De la tradiție la avangardă, fiecare instrument expus vă va purta într-o călătorie imaginară inedită. Instrumentele tradiționale vor rezona cu moștenirea muzicală globală, prin descrierea lor şi încărcătura spirituală pe care zecile de generații au valorificat-o de-a lungul timpului în expresie artistică. Construcțiile rudimentare, sonoritațile arhaice, modul în care au fost şi sunt întrebuințate aceste instrumente au generat ulterior sonoritățile complexe pe care le întâlnim astăzi.
Este important să cunoaştem identitatea universală şi să decriptăm evoluția popoarelor, pentru a înțelege adevărata conexiune pe care poporul român o are cu alte identități culturale din restul lumii. Conexiunea între muzica tradițională a popoarelor şi spiritualitate a creat structuri sonore pe care, de-a lungul generaților, omenirea le-a transformat în ritualuri închinate divinității.
Ca parte a identității fiecărei regiuni și ca limbă artistică universală, muzica tradițională se află în centrul mizelor identitare europene şi de ce nu, poate chiar mondiale. Într-adevăr, dacă rădăcinile sale profund ancorate într-o cultură localizată, într-o tradiție istorică îi permit să contribuie la înflorirea diversității culturale, plasticitatea sa o face capabilă să hrănească cele mai bogate dialoguri dintre diferitele culturi.
Muzica tradițională constituie unul dintre domeniile culturale cele mai importante, punând în prim-plan moștenirea culturală comună și crearea unei uniuni strânse între popoarele lumii.
Expoziție curatoriată de: c.d.a.dr Maria Chifu, Universitatea de Muzică București și de echipa Asociației ESCU.
Țări expozante: România, Cipru, Irlanda, Suedia, Argentina, Brazilia, Cuba, Turcia, Japonia, Columbia, Peru, Coreea de Sud, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Georgia, India, Iordania, Iran, Malaezia, Pakistan, Siria, Turkmenistan, Vietnam, Thailanda, Centrul Cultural Româno-Panarab, Africa de Sud, Congo, Armenia.
Săli expoziționale: Sala Cafenea, Sala Arcelor, Sala Librărie