Apichat Pakwan, un fusion inedit între folclorul thailandez și ritmurile electronice ale Olandei, vine la World Experience Festival!

Apichat Pakwan este cel mai cunoscut proiect muzical al compozitorului olandez Olivier Schreuder care a descoperit și sprijinit cariera artistică a unor muzicieni thailandezi talentați, aflați la început de drum în Europa.

În urmă cu doar câțiva ani, aceștia au lansat împreună un nou stil muzical – Esantronics – un amestec hibrid de molam (muzică tradițională a etnicilor din Laos și din zona de nord-est a țării, Isan) și dub, hip-hop și electro. Dincolo de orice așteptări, trupa și stilul cu pricina au devenit un adevărat fenomen în întreaga lume, fiind difuzați și invitați la concerte de pe tot mapamondul.

Povestea Bangkok-ului zilelor noastre, claxoanele tuk-tuk-urilor și frumusețea piețelor plutitoare vor fi spuse și puse pe beat-uri puternice, acorduri electronice și ritmuri care au devenit deja un „păcat vinovat” în Olanda și Europa.

Apichat Pakwan funcționează după principiul potrivit căruia folclorul tradițional se poate transmite din generație în generație, doar atâta timp cât este deschis spre adoptarea tendințelor societății moderne cu care co-există. Sunetele spectaculoase ale instrumentelor tradiționale Kaen, Phin și percuție, virtuozitatea melodiilor și jocul liric care l-au inspirat în Asia, se află în centrul proiectului său muzical. Dar asta nu este tot, tocmai pentru că stilul să devină „digerabil” și pentru audiența occidentală, Olivier a explorat toate posibilitățile de aducere a folclorului tradițional în contemporan, prin beat-uri moderne puternice și influențe ritmice ale muzicii zilelor noastre.

Poate va întrebați cum s-a ajuns aici, care a fost motivația lui Olivier de a promova folclorul thailandez în Europa. Ei bine, ajuns din întâmplare în Asia, Olivier a intrat involuntar în contact cu folclorul etnicilor laos din Nordul Thailandei pe care a vrut cu orice preț să-l prezerve și facă cunoscut în Europa. Acesta este momentul în care Olivier și-a dat seama că doar studiind întregul fenomen folcloric, în ansamblul său, poate să îl valorifice la adevăratul potențial. După ani de studiu, documentări și discuții cu experți din zonă, Olivier a pus bazele Apichat Pakwan.

Presa din întreaga lumea a titrat în nenumărate rânduri povestea de succes a trupei, dar comentariul care a făcut înconjurul lumii aparține celui mai cunoscut redactor și critic cultural din Țările de Jos, Job de Wit: „Aristii Apichat Pakwan cunosc muzica tradițională thailandeză atât de bine încât sunt capabili, mai bine ca nimeni altcineva, să-i dea în mod natural o direcție atât de modernă. Modul în care se formează sunetele este atât de apropiat cu natura, prezentând și note de exotism atât pentru audiențe specializate, cât și pentru amatori”.

Apichat Pakwan, coboară direct din tuk-tuk-ul multicultural pe scena World Experience Festival, la Casino-Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central Simion Bărnuțiu, pe data de 13 iunie! Te așteptăm la cel mai inedit festival de world-music din Romania și descoperă junglă instrumentelor muzicale.

Spectacolul este prilejuit și prin parteneriatul cultural cu Tourism Authority of Thailand, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului World-Experience, ce se va desfășura anul acesta în premieră la Cluj-Napoca, în perioada 13-16 iunie.

#WEF5

%d bloggers like this: