INTERVIU: “Eu sunt pentru că tu ești” filosofia Ubuntu dincolo de granițele Africii de Sud, cu E.S dl. ambasador Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula

Interviu in exclusivitate pentru World Experience Festival cu ambasadorul Africii de Sud in Romania, E.S. domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula

Daca am vrea sa descriem Africa de Sud printr-un singur cuvant acesta ar fi, cu siguranta, diversitatea. Africa de Sud este locuita de mai mult de 170,000 de ani si a devenit o granita in perimetrul careia s-au impletit mai multe culturi, civilizatii, traditii si idei. Expresii precum Goeie dag sau Totsiens te vor duce mai aproape de aceasta tara. Printre primele lucruri interesante pe care le descoperi se numara faptul ca Africa de Sud are 11 limbi oficiale, este locul in care s-a renuntat complet la armele nucleare si locul unde s-a realizat prima data un transplant de inima in anul 1967.

Din punct de vedere al fluxului turistic, Africa de Sud devine o tara din ce in ce mai vizitata, cu un numar de peste 3,5 milioane de vizitatori, doar la inceputul anului 2017. Recunoscuta drept capitala a turismului de aventura, Africa de Sud are parte de o cultura multicolora, peisaje de o frumusete izbitoare, orase vibrane, in plina dezvoltare, dar si zone rurale traditionale, care sunt de ajuns pentru a convinge pe oricine sa paseasca si sa descopere acest Leagan al Omenirii. 

Din Romania pana in Africa si viceversa

Din pacate, inainte de 1990 nu au existat relatii intre Romania si Africa de Sud, dar, dupa aceasta perioada, au fost stabilite conexiuni la nivel de ambasada incepand cu anul 1991. De aici si pana la vizitele oficiale nu a fost decat un pas: in 1993 Africa de Sud a fost vizitata de presedintele Romaniei din acea perioada, prilej care a permis semnarea unui Acord de cooperare intre cele doua state si conturarea unei relatii bilaterale puternice. La randul sau, Romania s-a bucurat de vizita Ministrului sud-african de Externe (1990) si de adjunctul acestuia sau de cea a Ministrilor Ordinii Publice si Justitiei (1997).

Este important de mentionat ca in numeroasele ocazii cand Africa de Sud a cerut sprijinul Romaniei in privinta unor probleme de ordin international, raspunsul a fost pozitiv. In prezent, la nivel diplomatic, in Cape Town se afla un Consulat General al Romaniei, iar la Pretoria, Ambasada Romaniei reprezentata de E.S. Dl. Marius Boranescu. Aici, in Romania, cultura si identatea sud-africana sunt reprezentate de Ambasada Republicii Africa de Sud prin E.S. Dl. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula.

Pentru ca tot am mentionat aceasta relatie puternica dintre cele doua state, cu toate ca nu e constituita pe o perioada foarte lunga de timp, am realizat un interviu cu E.S. domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, care ne prezinta in exclusivitate simbolurile sud-africane, dar si unicitatea culturala din Africa de Sud.

„Din punct de vedere cultural, trebuie sa spun ca Guvernul Africii de Sud are o misiune dedicata sectorului cultural, privit in aspectul sau global, pentru ca noi intelegem valoarea adaugata pe care artele si cultura o aduc programelor noastre de constructie a natiunii si a coeziunii sociale din tara.” – dl. Ambasador Jabu Mbalula

Buletin cultural: 5 motive pentru care sa iubesti Africa de Sud

Ritmuri sud-africane: de la Zulu la Kuwaito

Arta si cultura au fost dintotdeauna legate de muzica, iar muzica din Africa de Sud are acea nuanta de exotism care o face atat de speciala. De la ritmurile clasice ale muzicii jazz pana la varietatea stilurilor de muzica folk si jive, Africa de Sud ofera o paleta larga de genuri si subgenuri muzicale. Poate ca pentru multe persoane cea mai reprezentativa parte a paletei muzicale sud-africane este stilul Kwaito, iconic pentru cultura si petrecerile urbane. Stilul Kwaito a aparut in anii 1990 si a fost categorizat ca un gen al culturii mixte, in urma imprumuturilor din cultura americana si cea britanica. Unicitatea acestui stil asemanator cu hip-hopul apare in urma combinatiei ritmurilor tipic sud-africane cu muzica disco si cu cea house, dar si cu stilul american.

Un caz aparte il reprezinta totusi varietatea artistica a tribului Zulu, care plaseaza muzica si dansul in categoria patrimoniului cultural intangibil. Costumul traditional al unui astfel de dans este ceea ce ne imaginam cand ne gandim la Africa de Sud – fuste realizate din iarba sau bumbac uscat, bijuterii realizate manual, bandane pentru barbati, iar cantecele sunt acompaniate de sunetul tobelor.

De-a lungul intregii tarii, se intalnesc numeroase influente straine: lusitane, olandeze sau britanice si redau farmecul acestui tinut prin combinatia unica de traditii si culturi. Un exemplu interesant este chiar orasul Cape Town, unde jazz-ul este combinat cu ritmurile locale si devine un gen muzical inedit, savurat atat de localnici, cat si de turisti.

Kook is liefde wat jy kan sien sau culinarium in stil African 

Vrei sa afli mai multe detalii despre bucataria africana? Poti incerca walkie talkies vei vedea sigur daca vei cauta, vei fi surprins ce fel de mancare este, Gatsby – nu, nu are legatura cu acea carte, Boerewors sau Malva pudding. Bucataria africana este diversa, cu numeroase arome si influente straine, combinate cu izul local si cu pasiunea de a exprima, chiar si prin mancare, o forma de ‘Batho Pele’.

Africa de Sud, tinutul naturii si al pacii

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) Africa de Sud este un teritoriu bogat in cultura, traditii, dar si in bogatii naturale, care merita conservate si admirate in pofida trecerii timpului. Cu toate ca tara adaposteste una dintre cele mai vechi asezari umane sau parcuri naturale cu o valoare imensa, doar incepand din anul 1999 locurile au inceput sa fie incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Printre cele mai importante si apreciate situri de catre locuitori, dar si de catre turisti se numara:

Insula Robben

 

 

 

Aceasta insula cu nume olandez – ,,insula izolata’’ este locul de unde au pornit trei dintre ilustrii conducatori sud-africani: binecunoscutul Nelson Mandela, Kgalema Motlanthe si Jacob Zume, dar si leaganul din sud al pacii mondiale. Situata doar la 6.9 kilometri fata de Cape Town, insula Robben adaposteste o varietate larga de flora si fauna, dar ramane cunoscuta si ca un tinut al opresiunii manifestate de-a lungul secolelor XVII-XX. Imaginea in umbra istoriei oferita de aceasta insula demonstreaza atat triumful democratiei si disparitia rasismului, cat si aparitia unitatii, sperantei si acceptarii la un nivel international.

Ansamblul Cultural Khomani San

FOR USE WITH “LAST BUSHMEN”– Bushmen, led by Dawid Kruiper, walk on the dunes in the Kalahari Gemsbok Park in South Africa, Jan. 23, 1999, to visit the grave of an ancestor. The 500-strong Khomani tribe has lodged a claim for a huge swath of the Kalahari desert, where they have roamed for thousands of years. Though much of the land redistribution process has been slow and dogged by legal fights, the Khomani claim is close to being settled. (AP Photo / Obed Zilwa)

Aceasta asezare se afla la granita cu Botswana si Namibia si este asociata cu triburile nomade care populau odata aceasta zona. Recent adaugata pe lista UNESCO, in anul 2017, zona este un tribut adus trecutului intregului tinut african. Printre caracteristicile cele mai importante ale tribului care inca se afla aici este relatia cu natura si adaptarea lor la conditiile de mediu din zona.
Alaturi de siturile mentionate se numara si Ansamblul Cultural Mapungubwe, Parcul Maloti-Drakensberg sau Ansamblul Cultural si Regional Richtersveld

Leaganul Omenirii

 

 

 

Situat la 50 de km de vibrantul Johannesburg si in puternic contrast cu ritmul alarmant al acestui oras, Leaganul Omenirii este un sit arheologic unde se afla mai multe pesteri din calcar, inclusiv pestera Sterkfontain, unde s-au gasit fosile umanoide vechi de 3,5 milioane de ani. Descoperirea acestora, dar si valorificarea si promovarea zonei reprezinta in primul rand aprecierea pentru umanitate si constituirea ei, dar si recunoasterea bogatiei culturale si diversificate ale Africii de Sud.

 

%d bloggers like this: