Din Sudan, AHALINA FOLKLORE GROUP: prima confirmare artistica la World Experience Festival

 

Spectacolele vor avea loc in Parcul Titan:

Vineri, 7 septembrie, ora 17.30

Sambata, 8 septembrie, ora 20.45 

Scurt Info: 

Candva cea mai mare tara din Africa, cu multiple schimbari istorice dramatice, cultura sudaneza este de-a dreptul fascinanta, un mozaic intre zona araba si cea africana, incat ajungi sa nu-ti mai dai seama cand incepe una si se termina cealalta, pornim de la Afro-beat, spre Tuareg, ajungem apoi la Arabesque.

Sudanul, o rascruce de drumuri intre nordul, estul si vestul Africii de sute de ani si este locuita de 579 de grupuri etnice, predominant arabi si musulmani africani, fiind a treia tara ca dimensiune din Africa, asa ca nu-i de mirare ca muzica a suferit foarte multe influente. In ciuda tuturor perioadelor de conflict extrem pe care le-a traversat tara, muzica a reusit totusi sa fie o poarte deosebit de importanta din ADN-ul poporului sudanez, impunand importanta originii si a conservarii dialectelor.  Sudanul de Sud are o muzică populară bogată care reflectă diversele culturi din regiune. De exemplu, muzica populară a poporului Dinka include poezie, în timp ce triburile Azande sunt cunoscute – în afară de multe alte tradiții și credințe – pentru povestiri despre diversi lideri spirituali sau luptatori.

Recunoscute pentru linia vocala si melodica temperamentala sunt si ritmurile popoarelor Nuba (la granita intre Sudanul de Nord si cel de Sud), Haqibah (din nordul Sudanului). Cea din urma reprezinta muzica moderna sudaneza din zona de nord, cu o aparitie  pe la inceputul anilor 1920, a fost initial derivata din stilul muzical musulman cunoscut sub numele de faceeh. Haqibah este in esenta un stil armonic a cappella si vocal, cu percutie provenita de la ribul de tip tamburin si de la alte instrumente. Ocazional se folosesc instrumente tonale, cum ar fi pianul si qanunul (un instrument cu coarde).

Muzica lirica nord-sudaneza

Sudanul de Nord are o traditie de muzica lirica care foloseste metafore din abundenta si a fost folosita din punct de vedere istoric ca parte a miscarii Independentei Sudaneze si a altor miscari politice. Tambourul sau tanbūra (o lire) a fost initial folosit ca acompaniament, dar acesta a fost inlocuit ulterior de oud, fiind importat din Arabia.

Adevarata muzica traditionala sudaneza este pe cale de disparitie, uneori chiar interzisa, asa incat ne simtim de-a dreptul norocosi sa putem participa la un asemenea moment muzical pe o scena din tara. 

Moment artistic posibil cu  sprijinul Ambasadei Republicii Sudan din Bucuresti.

 #MusicEducation#WEfestival2018 #SudanWorldMusic

🌍🥁

%d bloggers like this: