O perspectivă culturală inedită a unei țări multirasiale și multietnice
Malaezia “Truly Asia”, o ţară a contrastelor culturale, a îmbinării armonioase a diferite culturi, tradiţii şi obiceiuri, dar şi a multitudinii de activităţi care o transformă într-un destinaţie de vacanţă uluitoare. Dacă doriţi să experimentaţi aventura malaeziană, nu trebuie să rataţi o drumeţie pe cărările Muntelui Kinabalu sau să exploraţi Peşterile Batu, iar, dacă vreţi să deveniți o parte din puzzle-ul malaezian contemporan, o plimbare de-a lungul străzilor capitalei Kuala Lumpur pentru a admira Tunurile Petronas şi o seară la celebrul Genting Highlands sunt de neratat. Malaezia a devenit o atracţie turistică din ce în ce mai râvnită de oameni de pretutindeni, devenind un hot spot chiar și pentru români, numărul total al turiștilor străini care vizitează această țară fiind de peste 25 de milioane în anul 2017.
Din punct de vedere istoric, Malaezia este locuită de mai mult de 40,000 de ani şi cuprinde peste 40 de insule care merită explorate. Limba oficială este malay, dar se poate comunica facil şi în limba engleză, iar religia dominantă este, surprinzător, islamul. Dintre cele mai ciudate sau interesante lucruri despre Malaezia aflăm că insula Borneo este a treia ca mărime din lume, există locuinţe unde nu este marcat numărul patru – sunetul în limba chineză este asemănător celui care denumeşte moartea sau este ţara unde creşte cel mai înalt copac din lume, Tualang.
Templul prieteniei Malaezia – România
Prietenia dintre cele două state datează oficial din anul 1969, când au fost stabilite relaţii la nivel de amabasadă. Schimbul de vizite a reprezentat un pas primordial în consolidarea relaţiilor bilaterale, astfel că în anul 1994 avea loc o vizită importantă, cea a preşedintelui României în Malaezia. La câţiva ani distanţă, în anul 2007 aveau loc două vizite de o anvergură aparte şi, anume, vizita Vicepreşedintelui Senatului Malaeziei în România şi vizita unei delegaţii parlamentare din România acolo.
Între cele două state au avut loc numeroase schimburi, atât de ordin comercial, cât şi cultural, dar şi o cooperare activă la nivel social. Astfel, schimburile comerciale au ajuns la un record de peste 100 de milioane de dolari, iar relaţia economică dintre cele două state s-a consolidate prin numeroase exporturi şi importuri. Este interesant de precizat faptul că, în ultimul timp, tinerii malaezieni au devenit interesaţi de dezvoltarea cariei în România şi au început să studieze la universităţile de aici, iar în anul 2013 a fost semnat primul acord-cadru între o universitate românească şi una malaeziană.
Malaezia este reprezentată la Bucureşti prin E.S. Dl. Tajul Aman Mohamad care ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre relația culturală dintre România și Malaezia, vorbindu-ne mai ales de asemănările și deosebirile fascinante dintre cele două mentalități situate la peste 8,600 de km. depărtare.
Malaezia este o țară multirasială, tocmai de aceea, atunci când ne-am început promovarea turistică, sloganul nostru era “Malaezia – adevărata Asie”.
Buletin cultural din Malaezia
- Cartea dansului malaezian
Dansul rămâne un simbol cultural de sine stătător, care, prin natura sa artistică, transmite sentimente, poveşti, concepte, iar cazul Malaeziei este unul special. Tipurile de dans de aici sunt reflexii ale numeroaselor rase care formează mozaicul cultural al ţării: populaţia locală, minorităţi chineze, indiene, indoneziene etc. Muzica şi dansul din Malaezia capătă o formă exotica unică, care, combinată cu spiritul indigen al ţinutului, creionează o sursă culturală de valoare. Printre instrumentele tipice folosite în diferitele compoziţii muzicale se numără kompang, cel mai cunoscut instrument tradițional malaezian, asemănător cu tamburina şi folosit la diferite evenimente oficiale sau ceremoniale, rabana ubi, instrument care datează din perioada Regatelor Malay sau sape, flautul tradiţional provenit din regiunea Orang Ulu.
Dansurile reflectă diversitatea culturală şi istorică, devenind o parte din tradiţia malaeziană: de exemplu, Zapin, un dans tradițional cu influenţe islamice, folosit pentru a prezenta istoria acestei civilizaţii, Joget, un dans cu rădăcini în dansul popular portughez şi derulat pe ritmurile vibrante ale tobelor, Tarian Lilin, un dans asemănător cu cele indiene, în care femeile dansează purtând mici lumânări , Sabah & Sarawak Ngajat – dansul războinicului, în care dansatorul trebuie să poarte o coroană cu pene şi o sabie, simboluri indigene, sau Dansul Dragonului, un dans tradiţional specific comunităţii chineze. Cel mai popular dans rămâne, chiar şi în rândul turiştilor, Dansul Bambusului, în care dansatorii se rotesc într-un cerc şi folosesc beţe de bambus pentru a menţine ritmul.
Potrivit listei UNESCO, printre cele mai inedite locuri care merită vizitate se numără următoarele
- Parcul Naţional Gunung Mulu
Parcul se află situat pe insula Borneo şi este cunoscut în întreaga lume datorită biodiversităţii vaste şi a minunatelor opere de artă naturale create din carst și piatră. Turiștii pot explora o imensă galerie de peșteri și admira cea mai mare încăpere a unei peșteri din lume, Camera Sarawak. Inclus pe lista UNESCO în anul 2000, Parcul Gunung adăpostește o varietate imensă de plante, în special de palmieri, speciile acestora fiind în jur de 109.
- Parcul Kinabalu
Situat tot pe insula Borneo, dar de această dată în partea de nord, Parcul Kinabalu a fost inclus pe lista UNESCO în același an precum Parcul Național Gunung Munu și reprezintă, de asemenea, o adevărată oazâ a naturii. Dominat de figura impunătoare a Muntelui Kinabalu, parcul cuprinde mai multe habitaturi și o diversitate bogată de specii de plante, fapt ce a contribuit la denumirea sa de Centru al Diversității Plantelor din Asia de Sud.
- Melaka și George Town
Așa cum povestea și domnul ambasador în interviu, Melaka, unul dintre cele mai importante centre portuare din Asia, a fost inclus alături de George Town pe lista Patrimoniului UNESCO în 2008. Aceste două orașe reprezintă două resurse culturale de mare importanță, datorită modului în care au conservat influența istorică și culturală – olandeză, portugheză, britanică, dar și a îmbinărill acesteia cu tradițiile locale. Ansamblul de fortificații și de clădiri din cele două orașe este unic în lume și merită văzut măcar o data în viață.
Un alt loc inclus pe lista Patrimoniului UNESCO sunt și vestigiile arheologice din Lenggong Valley, destinația ideală pentru pasionații de arheologie și istorie și nu numai.
Sila, satu teh tarik – un ceai malaezian, vă rog!
Malaezia este o țară a multiculturalității, iar acest lucru se poate lesne observa și în diversitatea preparatelor culinare. Este important de precizat că mâncarea ocupă un loc important în tradiția malaeziană, iar, printre felurile de mâncare care trebuie încercate, se numără rendang – este absolut delicios!, laksa, popiah sau desertul ABC, alături de un pahar de vin Tuak Palm. Să nu uităm de ceai – e un must în Malaysia!
Poziționarea prielnică și fluxul cultural sunt două dintre elementele care au permis conturarea unor locuri încărcate de istorie, dar și a unor ținuturi naturale unice în lume. Malaezia este o destinație care oferă atât de multă varietate, încât poate fi cu ușurință chintesența Asiei moderne.
Text: Denisa Duna, asistent organizare World Experience Festival