INTERVIU: Efervescența Mexicului dincolo de mariachi, piñata și tequila, cu E.S dl. ambasador José Guillermo Ordorica Robles

Ambasadorul Mexicului la București, E.S. domnul José Guillermo Ordorica Robles, ne vorbește în exclusivitate, în primul său interviu pe tematici culturale de la preluarea mandatului, despre unicitatea patrimoniului cultural mexican.

Fie că visați să faceți surf pe plajele însorite și liniștite din Cancun sau Acapulco, fie că vă doriți să explorați agitația urbană atipică a capitalei Ciudad de Mexico sau chiar să descoperiți, călare pe un asin, viața rurală din satucele izolate din regiunea Morelos, Mexicul devine o destinație din ce în ce mai preferată în rândul românilor. În 2017, spre exemplu, Mexicul a fost a șasea cea mai vizitată destinație turistică din lume, conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Turismului.

Locuit de mai bine de 10.000 de ani, Mexicul și-a dezvoltat treptat propria sa identitate culturală, prin melanjul de valori și cutume ale populației băștinașe, în special a mezoamericanilor, cu cele ale Spaniei coloniale și al celorlalte culturi ale imigranților europeni și latino-americani. În timpul celor 300 de ani de dominație spaniolă, Mexicul a devenit în mod natural, punctul de legătură dintre popoarele și civilizațiile europene, africane și asiatice, atât prin prisma poziționării sale geografice, cât și datorită importanței comerciale pe care a căpătat-o.

This slideshow requires JavaScript.

Prietenia româno-mexicană, mai veche de 300 de ani

Deși primele informații în Tările Române despre această tară latino-americană datează de la sfârșitul veacului al XVIII-lea,  relațiile diplomatice bilaterale  dintre România și Statele Unite Mexicane se stabilesc mai târziu, în 1880  atunci când a fost notificată – de către partea romană – și salutată și recunoscută – de către partea mexicană – independența României. În 1935 diplomatul de carieră Dimitrie Drăghicescu era numit primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al României în Mexic. Sosit la Mexico City, diplomatul român era primit în audientă de ministrul mexican al Afacerilor Externe, generalul Hay. Acesta a ținut să exprime „profunda simpatie ce poporul mexican păstrează poporului român…, simpatie firească, date fiind afinitătile de civilizație ce unesc cele două popoare”. În replică, Drăghicescu a declarat că guvernul român ar fi bucuros să primească la București un reprezentant diplomatic oficial al Mexicului, la care interlocutorul său l-a asigurat că Mexicul va numi în cel mai scurt timp un ministru în capitala României. În baza reciprocitătii, la 23 septembrie 1936, guvernul român își dădea agrementul pentru numirea lui Vicente Veloz Gonzalez în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Mexicului la București.

Buletin cultural Mexic

Mariachi, simbolul Mexicului?

Muzica și dansul sunt elemente definitorii pentru identitatea oricărui popor, dar în cazul Mexicului situația este parcă și mai specială decât în restul lumii. De la faimoșii Mariachi până la mai puțin cunoscutele dansuri regionale Folklorico, Mexicul este considerat de mulți turiști punctul 0 al distracției din America Centrală. Deși pentru mulți dintre aceștia, trupele de Mariachi descriu cel mai bine ce înseamnă cultură mexicană autentică, atât datorită instrumentelor folosite (viori, trompete, chitare și bine cunoscutele vihuele sau guitarron) cât și a costumelor tradiționale și a energiei artiștilor, Mexicul se mândrește și cu alte dansuri specifice.

Costumul standard Mariachi, purtat cu atâta mândrie de către mexicani, este cunoscut sub numele de “charro” sau cowboy mexican. Ghete până la gleznă, bine-cunoscutul sombrero, papion, jachetă scurtă, pantaloni confortabili, fără buzunare laterale, și o curea “necesariamente” lată definesc costumul tradițional.

Ca o curiozitate, în Mexic, în mod tradițional, numai bărbatilor li se permit să facă parte dintr-un ansamblu de Mariachi, pe când în Statele Unite femeile tind să fie din ce în ce mai des întâlnite în componența trupelor faimoase de Mariachi.

Pe lângă Mariachi, dansurile Folklorico fac o incursiune în istoria poporului Mexican, spre deliciul spectatorilor, în mod diferit, în funcție de poziționarea geografică. De exemplu, Jalisco, situat la vest de Mexico City, este considerat a fi regiunea femeilor frumoase, charros și locul de naștere al muzicii Mariachi. De aceea, dansurile din Jalisco sunt cele “de curte”, în timp ce Veracruz, cel mai vechi oraș de-a lungul coastei estice a Golfului Mexic, combină ritmurile spaniole, africane și caraibiene. Dansurile sale conțin diferite păși sau “zapateados” cu caracteristici flamenco.

Mexicul, țara celor 34 de minuni

The Maya temple of Kukulkan, the feathered serpent and Mayan snake deity, is seen at the archaeological site of Chichen Itza, in the southern Mexican state of Yucatan, in this picture taken May 3, 2012 and made available to Reuters on December 17, 2012.

În 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) propune comunității internaționale crearea unei strategii comprehensive pentru protejarea și conservarea  elementelor ce țin de patrimoniul cultural și natural al lumii. Această strategie a fost inclusă în cadrul Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural pe care Mexicul o ratifică abia în 1984, făcându-și siturile istorice eligible pentru a fi incluse în lista UNESCO. În prezent, 34 de minuni arhitecturale și naturale sunt incluse pe lista siturilor protejate de UNESCO. Printre cele mai importante și apreciate de turiști se numără:

  • Centrul istoric al Ciudad de Mexico

Construit în secolul al XVI-lea de către conchistadorii spanioli pe ruinele vechii capitale aztece Tenochtitlan, Ciudad de Mexico este în momentul de față unul dintre cele mai mari și mai dens populate orașe din lume. Nu degeaba centrul istoric al capitalei Mexicului a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO: 5 temple aztece recondiționate, catedrala orașului – cea mai mare de pe continent-și zeci de clădiri istorice cărora le-a fost redată spectaculozitatea arhitecturală, transformă Ciudad de Mexico în capitala istoriei Latino Americane.

  • Xochimilco

Situat la doar 28 de km de Ciudad de Mexico, Xochimilco este dovada vie a ingeniuozitatii poporului Aztec. Rețeaua de canale și insulele artificiale stau mărturie eforturilor poporului Aztec de a construi un habitat în mijlocul unui mediu neprielnic vieții omenești. Structurile sale urbane și rurale caracteristice, construite după secolul al XVI-lea și în perioada colonială, au fost păstrate și conservate, spre deliciul milioanelor de turiști care-l vizitează anual.

  • Sian Ka’an

În limba poporului Mayas care locuia odinioară în această regiune, “Sian Ka’an” înseamnă “originea cerului”. Situat pe coasta de est a peninsulei Yucatán, regiunea Sian Ka’an este considerată una dintre cele mai frumoase biosfere, atât datorită pădurilor sale tropicale care se intersectează pe alocuri cu mangrove și mlaștini, precum și datorită recifului de corali din proximitate. Sian Ka’an reprezintă habitatul natural pentru peste 300 de specii de păsări exotice și vertebrate terestre, precum și pentru peste 500 de plante, folosite de Mayasi ca tratamente miraculoase pentru vindecarea gripei și febrei galbene.

Alături de siturile menționate, alte 31 de minuni ale lumii antice și moderne sunt incluse în patromoniul UNESCO: Orașul prehispanic și Parcul Natural Palenque, Piramida Chichen-Itza, insulele și ariile protejate din Golful California etc.

Gastronomia mexicană: burrito, nachos si tacos

Bucătăria Mexicană își are originile în urmă cu 9000 de ani, atunci când civilizația Maya folosea porumbul ca sursă principală de hrană. Cu timpul, valurile successive mezoamericane și-au pus amprenta asupra bucătăriei mexicane și au diversificat materia primă folosită. Datorită simbolismului său, bucătăria mexicană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial Intangibil al Umanității de către UNESCO.  Din cauza temperaturilor ridicate, mexicanii preferă să consume mâncarea foarte picantă și condimentată, iar în felul acesta se feresc, în mod natural, de virusuri și de boli contagioase.  Printre cele mai cunoscute feluri de mancare mexicane se numara burrito, tacos, fajitas, pozole.

Later Edit- Ambasada Mexicului va participa cu un program dedicat în cadrul Festivalului World Experience ce va avea loc în perioada 3-9 septembrie la Hanul Gabroveni (Centrul Arcub) și Parcul Titan. 

Text: Denisa Duna, asistent organizare World Experience Festival

%d bloggers like this: