World Experience Festival a adus cu cea de-a patra ediție a evenimentului o schimbare de concept și un rebranding total al evenimentului Festivalul Ambasadelor, fiind ultimul an în care acest proiect va avea titulatură amintită.
Ediția ce tocmai s-a încheiat a fost despre cum poți întâlni 70 de culturi în 7 zile, în București, și despre cum diversitatea lumii poate fi celebrată prin intermediul muzicii, având tematica Sounds of the World – Sunetele Lumii.
Raportul oficial al festivalului poate fi consultat aici: WE Festival 2018 Project Report
Cel mai important evenimentul multicultural din țară s-a încheiat cu un record în ceea ce privește participarea culturală a peste 70 de ambasade, institute culturale, organizații internaționale și comunități etnice și minorități naționale, a peste 100 de artiști din toate colțurile lumii și a unui public estimat la 50.000 de persoane. Proiectul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 și cu Patronajul Comisiei Naționale pentru UNESCO.
A fost conturat un traseu sonor având în prim-plan valorificarea patrimoniului cultural imaterial, invitând vizitatorii să descopere mai multe țări și civilizații, prin spectacole autentice de muzică și dansuri, expoziții și instalații interactive, conferințe, cinematografie, gastronomie, tradiții și ateliere creative multiculturale și multietnice. Festivalul-platformă a celebrat bogăția patrimoniului cultural mondial într-un singur oraș, a transmis mesaje de respect, toleranță și deschidere față de restul lumii, fiind mai ales un prilej de cooperare interculturală. Ediția a 4-a a festivalului, sub tematica The Sounds of the World – Sunetele Lumii, a adus pe scenă muzicieni și artiști de World Music, pentru a demonstra modalitățile prin care fuzionează muzica din mai multe zone ale lumii. Festivalul a adus pe scena principală peste 80 de artiști care au prezentat muzica și specificul cultural al unor țări precum Italia, Sudan, Indonezia, Columbia, Cuba, Peru, Japonia, Turcia, Vietnam, India, Iran, Cipru, Argentina, Armenia, China, Irlanda, Brazilia, Grecia, România și mulți alții, alături de un program multicultural foarte divers de expoziții și workshop-uri muzicale, proiecții de filme, ceremonii culturale exotice și gastronomie internațională.
- Expoziția muzicală “Sounds of the world – În căutarea muzicii lumii“, 30 de țări participante
Arcub – Gabroveni: Sălile Arcelor, Cafenea, Librărie, 3-9 septembrie
Pe întreaga perioadă a festivalului s-a putut vizita, în premieră în România, o expoziție de instrumente muzicale tradiționale din mai multe colțuri ale lumii, curatoriată pe zone geografice. Expoziția a avut în prim-plan zeci de instrumente muzicale tradiționale emblematice cu origini diverse și povești misterioase și educative din Orientul Mijlociu, America Latină, Europa, Africa, Asia Insulară şi Peninsulară şi Orientul Extrem, ce s-au reunit la București pentru a crea un portal către o lume sonoră şi spirituală a peste 30 de civilizații. Instrumentele tradiționale au rezonat cu moștenirea muzicală globală, prin descrierea lor şi încărcătura spirituală, pe care zecile de generații au valorificat-o de-a lungul timpului în expresie artistică. Expoziția a fost vizitată la Arcub de peste 5.000 de persoane, precum și de corespondenți străini și jurnaliști români.
Gala de Deschidere a evenimentului, 3 septembrie, ARCUB, Sala Mare
Am dorit să inaugurăm și să marcăm festivalul printr-un eveniment diplomatic de excepție în care am adus împreună reprezentanții tuturor misiunilor diplomatice străine acredite la București, parteneri instituționali, de presă și reprezentanți ai mediului cultural și business. Partenerii oficiali ai Galei au fost: Alexandrion Group, BCR și LIDL.
- WORLD Cinema: 25 de pelicule din 20 de țări
ARCUB – Gabroveni, Sala Bolților
Filme documentare, drame, comedii și musical-uri premiate la festivaluri internaționale au putut fi vizionate în cadrul festivalului, iar, în cele două zile cu tematică cinematografică muzicală ale festivalului, respectiv 7 și 9 septembrie, publicul spectator a avut ocazia să descopere fragmente de povești despre evoluția anumitor stiluri muzicale și tradiții de dans, printre care flamenco, bossa-nova, salsa, dansuri irlandeze, sunetele îndepărtate și pe cale de dispariție ale Anatoliei. Fiecare film a prezentat aspecte puternic identitare despre muzica și cultura țării de proveniență. Public total estimat la 500 de persoane.
- Workshopuri multiculturale
ARCUB – Gabroveni, Foaier
Tot la Arcub, publicul a putut participa la ateliere gratuite și masterclass-uri de dans și cultură irlandeze sau la ceremonii spectaculoase, precum cea a servirii ceaiului japonez sau a artei îmbrăcării kimono-ului, dar și un atelier interactiv de etnomuzicologie și sonorități din spațiul Carpato-Balcanic. La aceste workshopuri au participat în jur de 80 de persoane.
- Conferința și concerte World Musical Talks
ARCUB-Gabroveni, Sala Studio și Sala Atelier, Sala Mare
1. Conferința principală a festivalului, denumită “Connecting the world through music”, a fost dedicată diplomației muzicale, aducând în discuție rolul pe care muzica îl poate avea ca forță de coeziune socială, ce poate promova obiective politice, culturale și sociale și poate fi chiar un catalizator al păcii. Participanții au fost angrenați într-un dialog despre importanța muzicii pentru încurajarea relațiilor de prietenie dintre statele lumii, cu experți din domenii multidisciplinare, invitații fiind Rainer Kern, Director UNESCO City of Music Mannheim și al festivalului Enjoy Jazz din Germania, E.S. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, Ambasador al Africii de Sud în România, Mehdi Aminian, artist și fondator Roots Revival din Iran, Resha Kurniawan, Președinte IWUNG Foundation – Indonezia, Anna Aristeidou – artistă și expertă pe muzica mediteraneană și Tedi Migdalovici, Ambasador Cannes Lions România, fondator al platformei de diplomație privată Love&Lobby, sub moderarea expertului Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Iris Constantin.
2. Conferința intitulată “Muzica pe cale de dispariție din România și Balcani”
Masterclass de etnomuzicologie: o întâlnire a iubitorilor de culturi muzicale autentice care au avut parte de un workshop interactiv despre sonoritățile pe cale de dispariție din spațiul carpato-balcanic și despre elementele care pot conduce la conservarea patrimoniului muzical căruia îi aparțin în egală măsură doinele, horele și baladele de la țară, cât și cântările tarafurilor și cântecele de mahala de la periferiile orașelor, despre cum poate fi reinterpretată și poate chiar salvată muzica tradițională prin integrarea noilor medii tehnologice.
Speakeri:
- Prof. Univ. Dr. Ovidiu Papană, Universitatea Timișoara, cercetător muzicolog și colecționar,
- Sașa-Liviu Stoianovici, artist și fondator Balkan Taksim
Toate aceste activități care au avut loc la ARCUB au fost completate de spectacole de World Music live ale unor grupuri artistice renumite precum Antama Group, din Cipru, Kolintang Kawanua Jakarta, din Indonezia si Roots Revival, din Iran și Siria.
- World Bazaar, spectacole de muzică și dansuri, ateliere culturale și gastronomie internațională
Parcul Titan, 7-9 septembrie, intrarea cu Globul Lumii
În perioada 7-9 septembrie, Parcul Titan s-a transformat într-o mică lume a experiențelor multiculturale, cu peste 35 de standuri culturale ale expozantilor și 20 de restaurante și food trucks care i-au delectat pe spectatori cu cele mai gustoase preparate specifice din America Latină, Asia, dar și din țări din Europa. Au avut loc numeroase ateliere multiculturale, printre care amintim de: masterclass de tango argentinian, dansuri latino, Kundalini Yoga, Pranayana, workshop de muzică indiană și masterclass de tobe africane (oferit de Ikhaya Drum), workshop de ritmuri otomane, percuții cubaneze, workshop de gamelan indonezian, dar și de muzică ghazal și kompang, din Malaezia, pictură ebru, origami și confecționarea și pictarea măștilor chinezești de opera, henna painting, cursuri de limbi străvechi, decorarea lampioanelor luminoase, workshop de țesut broderii iraniene, demonstrații culinare din Malaezia și Emiratele Arabe Unite.
Momentele muzicale de excepție, prezentate pe scena din Parcul Titan, de către artiști veniți din toate colțurile lumii, cum ar fi Ahalina Folklore Group – de la peste 6.000 de km. depărtare, direct din inima Sudanului, aceștia i-au încurajat pe spectatori să aprecieze ritmurile melanjului muzical dintre zona arabă și cea africană, într-un spectacol în premieră pentru Romania. Terrasonora – unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzică italiană a încântat cu frumusețea muzicii folclorice mediteraneene, într-o reinterpretare originală de niu-folk, pe ritmuri de “tammurriata” și “tarantella”. Sora Iwung Foundation, veniți din Indonezia, au invitat publicul într-o călătorie exotică prin bogația muzicală a insulelor Java, Sumatra și Bali. Balkan Taksim au cântat bucăți culese de folclor din Balcani și Carpați, dansuri din Moldova, cântece aromânești combinate cu înregistrări din teren, melodii uitate din Albania și Serbia, sunete culese din Anatolia, toate adunându-se într-o fuziune de folclor, muzică electronică și rock. Pe scena World Experience Festival au mai răsunat multe spectacole din America Latină, din inima Amazonului, precum și din Orientul Mijlociu și Îndepărtat, dar și ale minorităților naționale, precum Uniunea Elena, Uniunea Rutenilor, Comunitatea Evreiasca, Uniunea Armenilor, Uniunea Aromânilor, Liga Albenezilor și Uniunea Croaților, spre încântarea iubitorilor de muzică autentică.
Echipa festivalului:
Andreea Dănescu – Director și Fondator World Experience Festival // Festivalul Ambasadelor
Dorian Obreajan – Director de Comunicare și Relații Internaționale
Alina Ciulei – Director Producție și Organizare
Vadim Ciocazan – Art & Graphic Designer
Aniela Ariton – Graphic Designer
Andrei Angelescu – Producător Video
Valentin Micu – Fotograf
– Mulțumiri speciale catre toți prietenii, colaboratorii și partenerii noștri care ne-au fost alături de la început în organizarea și promovarea festivalului:
Maria Chifu – Curator Artistic
Alina Teodorescu și Vlad Tănase – Arcub
Mioara Matei și Cosmin Barbu– Primăria Sectorului 3
Iris Constantin – Comisia Națională a României pentru UNESCO
Sorin Mierlea și Ana Păun – InfoCons
Liliana Bărbulescu – Departamentul pentru Relații Interetnice, Guvernul României
Doina Besciu – Institutul Cultural Român
Lavinia Chican și Mihaela Dumitrașcu – McCann PR
Silviu Apostol – Coca-Cola HBC România
Răzvan Vasile, Simona Popescu și Tania Dogariu – Alexandrion Group
Cornelia Pleșoianu, Adrian Stanciu- BCR
Dragoș Badiceanu – LIDL
Laur Laurențiu, Ana Constantin – WOPAS
Andreea Mureșan și Andrei Crainic– Rent-a-Tent
Ștefan Trițescu – 123 Promoționale
Liviu Zorilă, Bianca Lascoi, Diana Nistor- Asociația EDIT
Nona Beicu – Festivalier
Ovidiu Papană – Universitatea de Muzică Timișoara
Amalia Dula – Burda Media
World Experience Festival este inițiat și organizat de Asociația ESCU.
Parteneri instituționali și/sau finanțatori: cu patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și al Ministerului Afacerilor Externe, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Sectorului 3, Departamentul pentru Relații Interetnice, cu sprijinul Institutului Cultural Român, InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor.
Sponsori: Coca-Cola HBC Romania, LIDL, BCR, Alexandrion Group
Susținători organizare și colaboratori: ARCUB, Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului, Rent-a-tent, Corul Național de Cameră Madrigal și Cantus Mundi, 123 Promoționale, Inside Film
Eveniment recomandat de: DigiFM
Parteneri media: Agerpres, Forbes Romania, Iqads & Smark, Festivalier, National Geographic Romania, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Telekom Electronic Beats, Modernism, The Romania Journal, OZB, FEEDER.ro, Metropotam, Bucharest City App, Zile și Nopți, Romania Insider și alții.
Partener de monitorizare: Media Trust.
Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.