Anyoung haseyo dintr-o Coreea de Sud teribil de fascinantă, într-un interviu cu ambasadorul E.S dl. Kim Eun-joong

Anyoung haseyo! Așa ar începe orice conversație în limba coreeană. Cu toate că, pentru mulți pare o limbă complicată din pricina alfabetului, această limbă are de fapt cel mai ușor alfabet din lume, după cel latin, care poate fi învățat în doar câteva zile. Frumusețea acestei culturi nu constă doar în limba sau bogăția tradițiilor ei, ci și în elementele interesante și exotice care o învăluie.

Coreea de Sud este o destinație din ce în ce mai populară pe scena turistică internațională,  o țara care continuă să uimească prin îmbinarea armonioasă a tradițiilor cu modernitatea, dar și prin adaptabilitatea sa din punct de vedere social, economic, politic și cultural. Renumită datorită culturii k-pop și a celebrului Gangnam style, dar și contrastelor dintre temple și agitația din metropola Seul, Coreea de Sud, sau ,,țara dimineților liniștite’’, este o oază din Orientul Extrem ce nu trebuie ratată. Pentru a face o incursiune în această cultură aparte, poți porni într-o explorare a străzilor aglomerate și să admiri jocurile de culori ale reclamelor luminoase care te întâmpină într-o capitală dantelată cu istorie, cultură și tehnologie de ultimă generație. Apoi, pătrunzând în spiritul și în era dinastiilor coreene, poți admira bijuteriile arhitecturale precum Palatul Changdeokgung și templele Bulguksa sau Haeinsa. La finalul zilei, te poți relaxa admirând peisajul pitoresc de pe plaja Haeundae sau porni la un adevărat maraton de cumpărături prin renumitul cartier Myeong-dong.

Uimitor, dar adevărat, în Coreea de Sud cele mai populare și des întâlnite nume de familie sunt Kim, Park, Lee sau Chung, iar țara are și cea mai rapidă rețea de internet din lume, iar cel mai cunoscut coreean este, bineînțeles, Psy, datorită hit-ului Gangnam Style. Extra: puteți încerca peste 250 de feluri delicioase de mâncare kimchi și savura cafeaua alături de pisici în cafenelele destinate acestor animale de companie.

Coreea de Sud și România, Orient și Occident cultural

Cu toate că se află în zone geografice foarte diferite, România şi Republica Coreea au dezvoltat de-a lungul timpului o relaţie de prietenie destul de strânsă, realizată atât pe cale diplomatică, cât şi prin cooperare economică şi culturală. Deşi aceste relaţii diplomatice au fost oficializate cu doar 28 de ani în urmă, intensificarea lor se face de la an la an, realizându-se schimburi importante la nivel de instituţii şi ministere, dar şi la nivel educațional. În 2010 a fost semnat un plan comun de acțiune între cele două părţi, Coreea de Sud reprezentând pentru România un partener strategic în vederea dezvoltării relaţiilor internaționale economice şi culturale, acest lucru fiind valabil şi vice-versa, actul purtând denumirea de Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic. Este interesant de menţionat că Republica Coreea este primul stat din regiunea Orientului Extrem cu care România a definitivat un astfel de parteneriat de cooperare. Această cooperare cuprinde mai multe domenii de interes, precum ingineria, ştiinţa şi tehnologia, cultura, energia sau construcţiile şi este fructificată prin intermediul a numeroase investiţii şi schimburi directe între cele două state.

Simbolul statal al culturii româneşti în Coreea de Sud este reprezentat de Ambasada României la Seoul, prin E.S. Domnul Mihai Ciompec, în timp ce faţetele variate ale culturii coreene sunt transmise în prezent în România de Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti, prin intermediul E.S. Domnul Kim Eun-joong, pe care vă invităm să-l cunoașteți prin intermediul acestui interviu oferit în exclusivitate platformei noastre World Experience.

Popularitatea culturii coreene a ajuns şi în ţara noastră, iar tinerii îşi manifestă interesul pentru filmele, cărţile şi evenimentele culturale cu tematică coreeană. Numeroşi studenţi aleg să studieze limba coreeană sau beneficiază chiar de o bursă în această ţară, interesul pentru această cultură exotică devenind un fenomen intens mediatizat de la an la an. Pe de altă parte, mulţi studenţi coreeni descoperă ştiinţele exacte şi umane în cadrul instituţiilor universitare româneşti precum Universitatea din Bucureşti sau Universitatea Babeş-Bolyay din Cluj-Napoca.

Coreea de Sud – un mini-templu UNESCO

Parada culorilor vii ale dansului coreean

Coreea de Sud este leagănul dansurilor antice inspirate din arta șamanică, care au fost susținute încă de la început de familiile domnitoare. Frumusețea acestor dansuri constă în aparenta simplitate a mișcărilor, care, de fapt, ascunde o complexitate mai presus de cuvinte și de tematica fiecărui dans, conceput pentru a schița frânturi din natura înconjurătoare. Dansurile se realizează atât individual, cât și în grup, iar costumele purtate variază – totuși, niciodată nu vor lipsi hanbok-ul și evantaiul în cazul femeilor, iar în cazul bărbaților, vestele și pantalonii satinați, viu colorați. O paradă vie a culorilor, dansurile sud-coreene se impart în mai multe categorii, dintre care putem aminti dansurile de curte, dansurile Hyangak jeongjae, dansurile populare și cele ritualice.

Gainjeonmokdan sau ,,dansul femeilor frumoase care culeg bujori’’ este un tribut viu al rolului important pe care femeile l-au deținut în formarea culturii și artei sud-coreene, în timp ce Geommu – ,,dansul săbii’’ este o portretizare a epocii militare, dar și a legendelor care au devenit un adevărat patrimoniu național. Un alt dans care cucerește prin armonia mișcărilor, dar și prin realizarea unei descrieri vii a credințelor populare este Talchum, unde măștile și gesturile folosite sunt elemente marcante. Dansurile ritualice și folclorice precum Nabichum – dans budist sau Taepyeongmu reprezintă o incursiune în spiritualitatea, credințele și istoria bogată a acestei culturi.

Muzica coreeană a devenit populară la nivel internațional datorită genului k-pop, un gen ce implică influențe pop, electronic sau R’n’B și s-a dezvoltat autonom ca fiind reprezentativ acestei culturi. Trupe muzicale precum SNSD, Super Junior sau Big Bang au devenit un etalon pentru tinerii iubitori ai acestui gen de muzică, atât în materie de vestimentație, look sau chiar stil de viață.

Coreea cea teribil de interesantă

Coreea de Sud este ea însăși un templu dedicat naturii și culturii, iar printre numeroasele obiective incluse pe listă, peste 13, devine o destinație ce invită să fie descoperită.

1)    Satele istorice din Coreea de Sud: Hahoe și Yangdong 

Cele mai reprezentative așezări demografice pentru regiunea coreeană sunt Hahoe și Yangdong, sate ce au fost fondate între secolele al XIV și XV-lea. Adăpostite de elemente naturale impunătoare, precum munți împăduriți și râuri tulburi, cele două sate au devenit, de-a lungul timpului, locul ideal unde s-au dezvoltat învățături confucianiste și unde s-au refugiat poeții pentru a da crea celor mai frumoase scrieri literare. Mai mult, imaginea de ansamblu ale celor două sate reflectă și specificul dinastiei Joseon, care a contribuit la realizarea spiritului și conștiinței coreene timp de mai bine de 500 de ani.

2)    Insula vulcanică Jeju – un uriaș ,,tub’’ de lavă

Întinsă pe mai mult de 18,840 de hectare, insula Jeju este locul unde natura a devenit ea însăși un creeator pe deplin, creionându-și propriul tabloul plin de ,,tuburi’’ cu lavă, de pereți și podele din carbonat multicolor, dar și cu elemente dantelate și misterioase precum cele din Dangcheomuldonggul. Insula adăpostește cel mai înalt munte din Coreea de Sud, Muntele Halla, dar are și o fortăreață – Seongsan Ilchulbong, care dă impresia că răsare din adâncul oceanului. Întregul ansamblu insular este o mărturie a istoriei universale, dar și a modului în care natura a construit prin forțele proprii locuri de vis.

3)    Sansa sau ansamblul de temple budiste din ,,munte’’

Presărate de-a lungul regiunii sudice ale Peninsulei Coreene, aceste temple budiste exprimă prin fațadele lor bogate, complex și viu decorate, spiritul și cutumele tradiționale sud-coreene. O vizită în acest ansamblu este sinonimă cu explorarea îndeaproape a budismului în forma sa cea mai pură, dar și cu o drumeție pe cele mai frumoase cărări montane din această regiune.

Another person’s rice cake looks bigger. – proverb coreean

Bucătăria coreeană este un adevărat templu al gustului, aromelor şi combinaţiilor exotice, care, de cele mai multe ori, uimesc prin îmbinarea ingredientelor simple şi sănătoase. Mâncarea tradițională cea mai cunoscută din Coreea de Sud este kimchi – deseori sud-coreenii vor spune kimchi în loc de cheese atunci când vor face o fotografie, dar există și o venerație îndelungată adusă fructelor de mare, considerate pilon de bază al acestei bucătării. Merită să încercați și soju și galbi – un fel de BBQ coreean alături de un pahar de Makkoli – există și acest tip de vin din orez, dar și Kkul-tarae, o delicatesă din timpul grandioaselor curți imperiale coreene.

Anyoung haseyo!

%d bloggers like this: