Made în RO: 100 de ani de branding românesc, un proiect care a reunit generații

#MadeInRO, despre cum putem sărbători altfel Centenarul Marii Uniri, a fost viziunea Asociației ESCU și a colecționarului Florian Ciobanu (*Reclame Vechi Românești 1840-1995) de a oferi publicului  o retrospectivă ilustrată asupra publicității și a mărcilor naționale din ultimul secol, într-un proiect – manifest pe scena culturală din țară.

La început de secol XX, politețe și eleganță peste tot. În interbelic, afișe stilate care fac carieră internațională. În comunismul timpuriu, propagandă și lozinci. După anii ’60, reclame la tractoare și informație seacă. Ce-a urmat? Haosul democrației.
O retrospectivă inedită ne familiarizează cu modul în care a evoluat – sau a involuat – publicitatea românească a ultimilor 100 de ani. În ce mod s-au schimbat abordarea și percepția asupra reclamei, de la antebelic la comunism și epoca postdecembristă? Expoziția ”Made in RO. 100 de ani de branding românesc” spune povestea unui veac de creativitate. (*sursa, emisiunea Digicult, Digi24)

Poze din cadrul evenimentului din București:

Made in RO: 100 ani de branding românesc, un proiect manifest marca Asociației ESCU, a fost conceput ca o expoziție itinerantă care, timp de o lună, a călătorit în câteva dintre principalele regiuni geografice ale României, cu misiunea imposibilă de a transporta într-o singură dubă normală peste 150 de reclame vechi românești, sute de obiecte de colecție produse în România: pachete de țigări autohtone, cosmetice, produse de îngrijire a textilelor, televizoare vechi, radiouri și telefoane, machete de avioane Tarom și elementul surpriză… o MOBRA din anii ’80.  Credeți că am reușit? Răspunsul este simplu, întrebați-vă prietenii din București, Cluj-Napoca și Timișoara și veți afla că “of course, we did it!”

Peste 8.000 de vizitatori, nostalgici sau doar curioși, au vizitat expoziția să redescopere simplitatea, dar în același timp provocările contextelor sociale în care industria publicitară românească a trebuit să formeze sau reinventeze. Pe ce principii au funcționat reclamele românești pe timp de război sau în proximitatea schimbărilor de regim politic, cum percepeau românii influențele “franțuzite” sau “rusofile” în mesajele de promovare – toate aceste întrebări au stârnit curiozitatea publicului nostru.

Poze din cadrul evenimentului din Cluj-Napoca:

Și tocmai, pentru că ne-am dorit că experiența vizitatorilor să fie una completă, expoziția a fost completată de o serie de conferințe în care specialiști, jurnaliști, profesori univeristari, dar și membri ai societății civile, precum și amfitrionii publicității românești contemporane, așa cum o cunoaștem astăzi, au împărtășit din experiențele lor cu peste 150 de persoane participante: studenți, tineri practicieni sau amatori a căror motivație a fost aceea de a descoperi o pagină din istoria țării despre care se vorbește atât de puțin, dar este atât de importantă și demonstrativă pentru evoluția societății noastre.

Poze din cadrul evenimentului din Timișoara:

Mai multe detalii despre conferințele organizate sub egida Made in RO: 100 de ani de branding românesc puteți găsi accesând link-ul următor: https://world-experience.ro/2018/10/24/program-conferinte-din-cadrul-proiectului-made-in-ro-100-ani-de-branding-romanesc/

Unde mai pui că o parte din expoziții au fost vernisate cu foarte mult “tam-tam”, in compania gazetarilor care ne-au promovat proiectul și a prietenilor muzicieni de la “Aida și Noi” și “Les Nuages”.

Credeți ca asta este tot? Ei bine, pe lângă expoziții, conferințe și spectacole, #MadeInRo a însemnat și ateliere creative care au luat forma unor cursuri de branding românesc susținute în două licee de profil economic și tehnologic din București, la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” și la Şcoala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu”, din București, unde aproximativ 50 de elevi s-au familiarizat cu noțiuni de bază importante despre mărcile națioanle- de la teorie la practică, de la idee, la ambalaj și poziționare pe piață. Atelierele de branding și grafică publicitară care au fost concepute ca incubatoare de idei și practici care pot ilustra viziunea tinerilor asupra felului în care se pot reinventa anumite branduri românești. Atelierele au fost organizate de trainerii Cosmin Chiriță și Adrian Ierulescu.

Dacă nu ați reușit să vizitați expozițiile, nu este timpul pierdut. Vă invităm să accesați albumul #MadeInRO, in care veți găsi principalele reclame expuse, precum și diferite texte informative despre specificitatea industriei publicitare în fiecare dintre perioadele evocate de expoziție: perioada antebelică, interbelică, postbelică, comunism și “after ‘89”. Link: https://world-experience.ro/2018/10/31/albumum-expozitiei-made-in-ro-100-ani-de-branding-romanesc/

Link raport media al proiectului: Monitorizare aparitii media_Made in RO_Asociatia ESCU

Proiect inițiat și organizat de: Asociația Escu
Co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale
Curator și colecționar principal: Florian Ciobanu, colecția privată Reclame Vechi Românești 1840 – 1995
Parteneri: AWE . Adaptive Work EnvironmentCentrul de Cultura Urbană – Casino ClujPrimăria și Consiliul Local Cluj-NapocaDirecția Județeană pentru Cultură Timiș.

Credit Video: Andrei Angelescu

Credi Foto: Valentin Micu (București), Ervin Boer și Daliana Iacobescu (Timișoara) și David Pavaloaia (Cluj-Napoca)

%d bloggers like this: