Moonlight Benjamin aduce în premieră în România povestea plină de forță și mister a voodoo-ului caraibian, în ritm de blues

Moonlight Benjamin înseamnă fuziunea puternică și originală dintre melodiile și ritmurile voodoo din Caraibe și linia melodică de blues-rock a anilor ‘70; șocul dintre vocea puternică și rebelă a teatralei soliste Moonlight Benjamin și tensiunea chitarei francezului Matthis Pascaud, parte din grupul experimental francez de thrash-rock, Square One, continuând cu prezența magistrală a pianistului cubanez Omar Sosa și a saxofonistului guadalupez Jacques Schwarz-Bart, toate acestea conduc piesele bazate pe scrierile vocilor disidenților literaturii haitiene ca Frankétienne, Georges Castera și Anthony Lespès.

Piesele lor sunt o explorare mai largă a temelor muzicale care arată rădăcinile africane ale culturii voodoo și călătoria sa spre America, alături de influențele incomensurabile asupra culturii populare, propunând o experiență artistică cu adevărat eclectică. Născută în Haiti, dar cu un parcurs profesional pur european, Moonlight Benjamin este deopotrivă o binecunoscută preoteasă voodoo și o cântăreață a cărei voce îți dă impresia că lumea ți se așterne la picioare în doar câteva clipite după primele acorduri intonate.

În multitudinea de publicații internaționale care i-au adus în prim-plan povestea, în semn de omagiu al geniului său artistic, The Guardian remarcă că melodiile Moonlight Benjamin sunt prin excelență un amestec de balade folclorice caraibiene, construite cu precauție pe ritmuri de blues și rock’n roll, stiluri care continuă să domine societatea americană încă din anii ‘70. Puterea și sensibilitatea care emană din vocea talentatei artiste de culoare creează o atmosferă teatrală care te înfricoșează într-o primă fază, apoi te face să te uiți atent în adâncul sufletului la cine ești cu adevărat, ca după să te aducă brusc cu picioarele pe pământ și să te bucuri de fiecare notă muzicală care răsună pe acordurile trupei.

Ca orice artistă de talie internațională, Moonlight Benjamin este suficient de experimentată încât să poată acoperi o gamă largă de stiluri și tematici muzicale. Piesele ei vorbesc, într-un limbaj universal, despre cele mai recurente elemente ale societății caraibiene – spiritul și sălbăticia mării, puterea soarelui și misterul nisipurilor mișcătoare. Toate acestea spun povestea de zi cu zi a capitalei haitiene Port-au-Prince, despre lupta poporului de a ține pasul cu exigențele unei societăți moderne, în timp ce își conservă identitatea culturală care îl definește atât de bine.

În cultura Haiti-ului, Voodoo este ceremonia de reconciliere a omului cu lumea supranaturală, cu cea a ființelor mistice, invizibile. În premieră, Clujul va avea șansa să găzduiască un spectacol magistral care aduce laolaltă exotismul ceremoniilor caraibiene, cu ritmurile euro-atlantice și influențele culturii foștilor sclavi africani.

Vă așteptăm pe 16 iunie la Casino-Centrul de Cultură Urbană, din Parcul Central, să descoperiți magia din glasul Moonlight Benjamin!

 

 

 

 

%d bloggers like this: