NATO YOUTH ACADEMY 2020- ziua 1

La începutul lunii noiembrie, NATO Youth Academy a revenit, spre încântarea numeroşilor tineri participanţi, conferinţa desfăşurându-se în mediul online de această dată. Cele şase zile ale evenimentului au debutat cu o discuţie care s-a centrat pe tema „Management de criză-conflicte, pandemie și amenințări hibride”.

Singurul proiect de mentorat din România de formare a noii generații de experți în studii de securitate și relații internaționale, organizat de 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐚 𝐄𝐒𝐂𝐔, în parteneriat cu 𝐃𝐢𝐯𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐃𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜ă 𝐚 𝐍𝐀𝐓𝐎, se află la a doua ediţie şi aduce impreună în acest an o listă de invitaţi distinşi, experţi în domeniile de interes vizate.

Prima zi a fost prezidată de Secretarul General Adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, întreaga activitate a zilei fiind moderată de Robert Lupiţu, redactor şef la CaleaEuropeană.ro. Domnul Geoană a accentuat importanța capacității de reziliență în contextul managementului crizelor. Îndemnul adresat de acesta tinerei generații a fost unul relevant în prezent: „Puneți-vă centurile de siguranță pentru că urmează o perioadă de turbulențe geopolitice!”. După finalizarea discursului său, participanții au fost dornici de a afla mai multe informații legate de posibilitățile rezolvării conflictului Turcia-Franța, Turcia-Grecia. Secretarul General Adjunct al NATO a punctat o idee fundamentală pentru supraviețuirea oricărei alianțe: „lucrurile care ne unesc sunt mai importante decât cele care ne dezbină”.

După intervenția domnului Geoană, a luat cuvântul doamna Simona Cojocaru, Secretar de stat şi șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale MApN. Subiectul abordat, managementul crizelor, a fost analizat din perspectiva instrumentelor pe care le utilizează NATO, anume cele politice, militare şi umanitare. Analizând evenimentele recente (tensiuni in Mediterana de est, cutremurul din zona Turciei), doamna secretar concluzionează că aceste crize sunt „complexe si simultane”, iar gestionarea lor trebuie sa cuprindă o abordare cuprinzătoare, iar vulnerabilităţile din zona securității trebuie diminuate prin reziliența sectorului civil. 

În continuare, Generalul-Maior Iulian Berdilă a susținut că managementul crizei, menționat de antevorbitorii săi, are un caracter dihotomic și este format atât de capacitatea de gestionare a situațiilor de criză, cât și de capacitatea de prevenire a acestor situații. Cele două componente ale managementului situațiilor de criză au fost aplicate de Forțele Terestre pe de-o parte prin activarea de mecanisme specifice odată cu începutul pandemiei de COVID-19 la nivel național, iar pe de altă parte prin dezvoltarea continuă a  capacităților militare.

A urmat să se alăture discuţiei Directorul General al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, care a menționat cauza situațiilor de criză revizionismul internațional. Acesta a apărut ca efect direct a sinergiei dintre țările mulțumite și nemulțumite, unde țările nemulțumite manifestă dorința de expansiune teritorială și ideologică prin forță militară și prin războaie hibride.

În ciuda faptului că nu a putut fi live alături de noi, doamna Simona Miculescu, reprezentant al Secretarului general al ONU și Director al Biroului ONU Belgrad, s-a adresat participanţilor spunându-le că ei reprezintă arhitectul schimbării, iar solidaritatea este un element relevant şi în interesul tuturor.

Tinerii participanţi au fost foarte încântaţi de experienţa primei zile. „Mi-am dat seama că o să fie o experienţă placută încă de când m-am conectat și am urmărit acel intro, pe care îl consider chiar inspirațional. Mi-a plăcut foarte mult modul în care ne-au fost prezentați invitații și modul cum au vorbit. Mă bucură faptul că am participat atât de mulți tineri care ne dorim o carieră în apărare națională, diplomație, relații internaționale.”, ne-a transmis cu entuziasm Diana, una dintre participantele acestei ediții.

La finalul zilei, fiecare dintre cei prezenți în platou a oferit tinerilor participanţi câte un scurt îndemn. Doamna Cojocaru ne aduce în atenție că viitorul nu mai este roz, trebuie să ne implicăm cât mai mult, nu putem rămâne indiferenți, iar România are nevoie de mai mult activism. Iulian Berdilă spune că tinerii ar trebui să îi angajeze pe cei mai în vârstă în discuții precum NATO Youth Academy și să țină cont că studenţii prezenţi reprezintă „Generația 2030”, iar țara noastră are nevoie de o strategie pentru următorii 20 de ani. În încheiere, domnul Iulian Fota a venit cu un mesaj scurt, afirmând ferm “Gândiți-vă bine ce faceți cu țara asta!”.

Ideea cu care am rămas cu toţii este că, deşi viitorul este incert si traversăm o perioadă marcată de turbulenţe geopolitice, daca suntem rezilienţi, ne implicăm activ în societate şi ne punem centurile de siguranţă”, viitorul are potenţialul să devină unul strălucitor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: