,,Războiul biologic – cele mai periculoase arme biologice și pandemia de COVID 19” si ,,Cybersecurity, noua față a competiției globale”.
Conferința online din cadrul programului de mentorat susținută marți, 3 noiembrie 2020, a debutat cu tema ,,Războiul biologic – cele mai periculoase arme biologice și pandemia de COVID 19”, temă prezentată de doamna Gabriela Horoșanu, cercetător și membru al Reprezentanței Permanente a României la NATO.

Prezentarea doamnei Gabriela Horoșanu a început printr-o scurtă retrospectivă în istoria utilizării armelor biologice. De asemenea, au fost prezentate particularitățile agentului patogen, cu exemple concrete pentru fiecare dintre aceștia, în funcție de clasa de risc.
Discursul a continuat prin amintirea soluțiilor oferite de NATO, prin programul „Prepare Deter Defend”, care se concentreaza pe reziliența Aliaților și a partenerilor NATO.
Alianța are un centru de excelență sprijinit de statele membre denumit “Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defence Center of Excelence”(CBRN), prin care se crează programe eficiente în vederea soluționării amenințărilor înterne și externe în acest domeniu. De asemenea, a fost abordată tema noului tip de coronavirus SARS-COV-2, fiind demontat mitul creat de propaganda externă, care se referă la clasificarea acestui virus ca fiind o armă biologică.
În cadrul sesiunii de întrebări acordate din partea participanților online, a fost abordată în profunzime problematica noului tip de de Coronavirus. Din discuțiile purtate cu participanții, putem aminti câteva idei principale, precum:
- Data apariției unui vaccin omologat.
- Cooperarea internațională a statelor membre NATO, atât pe teritoriul Europei cât și cooperarea cu China pentru dezvoltarea mai rapidă a unui vaccin.
- Existența similitudinii în codul genetic a virisului SARS-COV-2 cu virusul HIV.
A doua parte a conferinței s-a intitulat ,,Cybersecurity, noua față a competiției globale”. Tema a fost susținută de domnul Ioan-Cosmin Mihai, Vicepreședinte al Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației .
Domnul Ioan-Cosmin Mihai a prezentat cursanților pericolul atacurilor cibernetice de tip Malware, prin ce metode este folosit și ce forme poate lua. Totodată, a fost abordată în detaliu subiectul privind virușii de tip Ransomware, Financial Trojans, Cryptojacking, Botnet Malware.
Spionajul cybernetic a reprezentat o alta temă abordată în cadrul celei de-a doua parte a conferinței. Au fost puse la dispoziție cu exemple concrete, discursul fiind accesibil atât participanților familiarizați cu subiectul, cât și participanților cărora le lipseau cunoștințe în acest domeniu. A fost detaliat modul de operare al acestor atacatori cibernetici și au fost prezentate soluții pentru persoanele fizice care utilizează dispozitive conectate la internet, metode de protecție pentru companiile private, dar și pentru securitatea națională pe plan cibernetic a unui stat.
Printre curiozitățiile participanților din sesiunea de întrebări de la finalul prezentării, amintim:
- Măsura în care Statul Român reușește să se fie protejat de atacurile cibernetice
- Obținerea sau Influentarea societatii de către persoanele private care dețin tehnologii și personal specializat
- În ce măsură recunoșterea facială a influențat securitatea cibernetică
- Opinia invitatului referitoare la responsabilitatea securității cibernetice si colaborarea Statului Român în parteneriat cu mediul privat pentru dezvoltarea de noi tehnologii de apărare.
A existat unanimitate privind părerile participanților: acestea sunt pozitive în special în ceea ce privește calitatea informațiilor si modului în care acestea au fost transmise, aceștia, de altfel, fiind nerăbdători să descopere următoarele subiecte care vor ajuta la finalul proiectului de mentorat, la conturarea unei viziuni globale asupra relațiilor internaționale, diplomației publice și studiilor de securitate, ,,La fel de interesant și bine organizat ca ieri! Faptul că azi au fost și prezentări powerpoint adăugate a fost o idee excelentă!”, a declarat una dintre participante.
În concluzie, datorită unei planificări exemplare oferite de organizatorii programului, participanții au reușit să asimileze informații din domenii variate prin intermediul discuțiilor purtate cu invitații zilei Nr. 2 în cadrul NATO Youth Academy 2.