NATO YOUTH ACADEMY 2- ZIUA 6

În data de 7 noiembrie 2020, în cadrul conferinței NATO Youth Academy, ultimul panel a fost alcătuit din Doyin Adele Shiyanbola, și Amir Sagron. Doamna Shiyanbola a realizat o prezentare a problematicilor ce țin de colaboarearea dintre Marea Britanie si NATO în cadrul provocărilor situației internaționale, precum si asupra particularităților relației bilaterale dintre Marea Britanie și Romania. Domnul Sagron a discutat pe tema colaborarii dintre Israel si NATO, facand apel la problemele ce țin de combaterea terorismului, a razboaielor hibride, a razboaielor necomventionale, securitatea energetica si inteligența artificiala. Doamna Doyin Adele-Shiyanbola, este șeful secției politice a Marii Britanii in Bucuresti din 2017. Domnul Amir, este vice-ambasadorul Israelului la București din vara anului 2020.

În trecut el a fost ambasadorul adjunct și consul al Israelului la Ecuador. Mai mult a fost membru al Israelului la Yalle University. În timpul bursei a ajutat la reacția activităților anti-Israel, a împternicit studenții să organizeze și să conducă programele bazate pe Israel în campus și totodată a ajutat studenții să participe la experiențe din Israel.

Întrebările care au fost adresate invitaților au fost: ,,Ce ar trebui să facă NATO, în urma creșterii tensiunilor cu Rusia?”, ,,Care a fost cea mai interesantă experiența ca diplomat?”, adresată domnului Amir Sagron, ,,Care este opinia dumneavoastra în cazul în care Joe Biden câștigă alegerile și cum va afecta acest lucru rolul NATO în lume?”, ,,Credeti că Knesset a potențat suficient coabitarea interetnică dintre israelieni și pelestinieni.

Concluzionând, reprezentantul Israelului, Amir Sagron, a accentuat importanța parteneriatului cu NATO pentru țara sa, fiind convins că acesta va continua să se dezvolte în mod fructuos și în urmatorii ani, în vreme ce reprezentanta UK, Doyin Shiyanbola, a mulțumit participanților pentru interesul acordat activității NATO, adăugând că tocmai acest interes din partea tinerei generații e un element cheie pentru ca Alianța să continue și să se reformeze în viitor. Aceasta speră ca NATO să găsească, ca și până acum, resursele necesare pentru a se reforma și a face fața viitoarelor provocări de securitate globală. În încheiere, Doyin Shiyanbola  a avut și un mesaj pentru cei care se gândesc să urmeze o carieră în domeniul diplomației si securitatii internationale: „Avem nevoie de voci cât mai diverse, din toate mediile, atât bărbați, cât și femei – avem nevoie de voi pentru a cladi impreuna viitorul”.

Testimonialele participanților:

Deși acesată ultimă zi a proiectului a fost mai scurtă în comparație cu cele anterioare, sesiunea a fost la fel de concentrată în informații și la fel de interesantă. A fost o onoare pentru mine să particip la NYA 2, deoarece pe parcursul acestor 6 zile de proiect am acumulat cunoștințe utile, iar subiectele captivante mi-au stârnit interesul încă din prima zi. ( Robu Andreea-Mădălina)

A fost extrem de binevenit dialogul cu personalul diplomatic. Abordarea formală şi cea informală au construit împreună o relatare fascinantă a experienței de viață legate de această profesie aparte. (Ghidiu Iulia-Anamaria)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: