NATO YOUTH ACADEMY 2 – ZIUA 5

Principalele teme discutate: panel 1 – alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA), panel 2 – lupta împotriva dezinformării și știrilor false în domeniul militar.

Invitați și profilul acestora:

Panel 1: Hari-Bucur Marcu – expert pe problematici internaționale, fost Associate Senior Fellow pentru politica de apărare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate și fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe pentru înființarea Centrului de Reconstrucție Post-Conflict.

Panel 2: col. Constantin Spînu – șeful Direcției Informare și Relații Publice al Ministerului Apărării Naționale – MApN. Este absolvent de studii în domeniile militar, științe politice, informare și comunicare, jurnalism și multimedia. În trecut, a fost ofiţer de presă şi şef al operaţiilor mass-media la Comandamentul Central al SUA (US CENTCOM) din Tampa, Florida, și lt. col. Constantin Bălan – șeful Biroului de Presă al MApN).

Întrebări formulate de participanți:

Panel 1

– Gabrian Claudia-Alecsandra (masterand la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca): cum vedeți faptul că, în mandatul președintelui SUA Donald Trump, relațiile bilaterale dintre Washington și Berlin s-au deteriorat, iar președintele american nu a efectuat vizite de stat în Germania? Se vehiculează faptul că, în eventualitatea câștigării unui nou mandat, Donald Trump va retrage trupele SUA din Europa. Cum comentați această afirmație?

– Foncea Răzvan-Ionuț (student la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca): în ce manieră au fost afectate relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană, ca urmare a cooperării dintre Donald Trump și liderii naționaliști din Uniunea Europeană (premierul ungar, Viktor Orban, și președintele Poloniei, Andrjez Duda?

– Alupei Andi-Nicolae (student la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca): în ce manieră apreciați că România poate fi relevantă în plan securitar în situația ipotetică a creșterii frecvenței atacurilor teriste în alte state din Europa?

– Lazăr Aurel (student-doctorand la Școala Națională de Studii Politice și Administrative): care sunt perspectivele relațiilor UE și SUA în contextul alegerii viitorului președinte al Americii? Apreciați că există posibilitatea ca NATO să treacă printr-un proces de reformare în acest context? Care va fi orientarea României în eventualitatea în care după alegerea noului președinte al SUA statele europene vor decide să scadă implicarea în susținerea acțiunilor NATO și să adopte strategii de consolidare a securității europene, în detrimentul NATO?

– Văduva Maria-Cătălina (elev la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” București): care vor fi consecințele contestării alegerilor din SUA, de către Donald Trump, la Curtea Supremă de Justiție a SUA?  

– Băghiceanu Alexandra-Mădălina (masterand la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca): în eventualitatea în care Donald Trump câștigă cel de-al doilea mandat prezidențial, considerați că SUA va colabora cu NATO în vederea reluării relațiilor cu Australia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Filipine și Taiwan?

Panel 2

– Gabrian Claudia-Alecsandra: care este motivația care determină SUA să acorde Bazei Aeriene 71 „General Emanoil Ionescu” statutul de nod strategic?

– Lazăr Aurel: există posibilitatea ca printr-o cooperare între Guvernul României și autoritățile Republicii Moldova pagina sputnik.md să fie blocată? există posibilitatea ca printr-o cooperare cu Facebook pagina Sputnik Moldova-România să fie închisă?; ce mijloace tehnologice există pentru depistarea și blocarea în timp real a unor materiale video de tip deepfake?

– Postolache Ruxandra (Academia Foțelor Aeriene „Henri Coandă”): care va fi rolul Inforadar (platforma aparținând MApN) în informarea corectă a populației, având în vedere campaniile de dezinformare operaționalizate pe durata pandemiei COVID-19?; la ce mijloace ar putea recurge Uniunea Europeană și NATO în vederea informării corecte a populației și destructurării campaniilor de dezinformare operaționalizate în contextul pandemiei de COVID-19?

– Șocu Maria-Ilona (Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”): având în vedere lansarea de către MApN a platformei Inforadar, care sunt planurile de dezvoltare pe termen mediu și lung a acesteia?; există o viziune integrată la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind platforma Inforadar?

Concluziile sesiunii:

Panel 1

Actuala campanie pentru alegerile prezidențiale din SUA este dominată de o retorică neobișnuită, deoarece nu au fost abordate subiecte precum securitatea mondială, participarea SUA la soluționarea crizelor și conflictelor, NATO.

SUA continuă să rămână principala forță din NATO, în prezent UE nefiind capabilă să își asigure în mod independent securitatea și apărarea.

SUA recurge la strategii care se materializează pe durata a 20-25 de ani, iar schimbările de politică ce survin pe durata unui singur mandat de președinte nu sunt majore, context în care viitorul președinte american nu va deturna liniile trasate de strategia existentă.

Panel 2

Având în vedere că facem parte dintr-o societate democratică, MApN nu poate recurge la soluții reactive pentru contracararea dezinformării, ci doar la mijloace proactive precum pregătirea, prevenția și monitorizarea.

Una dintre soluțiile combaterii fenomenului dezinformării este cunoașterea acestuia de către o proporție cât mai mare a populației.

Testimoniale:

Având în vedere că la activitățile subsumate NATO Youth Academy 2 au participat personalități de renume din domeniul securității și relațiilor internaționale, informațiile diseminate participanților au avut un nivel ridicat de actualitate și relevanță.

Lectorii care au participat la proiect au furnizat participanților inclusiv informații tehnice referitoare la subiecte precum fakenews, dezinformare etc., demers care îi va ajuta pe tinerii pasionați de domeniu să realizeze o mai bună filtrare a informației cu care intră în contact.

Experiența NATO Youth Academy 2 va folosi tinerei generații de studenți interesați de domeniul relațiilor internaționale în vederea unei mai bune înțelegeri a domeniului, dar și ca reper în eventualitatea alegerii unei cariere în cadrul NATO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: