INTERVIU: E.S dl. Derek Feely, ambasadorul Irlandei în România, despre ce înseamnă prietenia irlandeză

 Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureși, E.S. Dl. Derek Feely ne prezintă în exclusivitate elementele definitorii ale culturii irlandeze, dar și modalități privind intensificarea relației româno – irlandeze.

,,Nu există străini aici, doar prieteni pe care nu i-ai întâlnit încă”, spunea scriitorul irlandez, William Butler Yeats. Aceasta este Irlanda în realitate, un loc unde poți alege între o plimbare prin ținuturile minunate din Dingle Peninsula și o adevărată întrecere alături de delfini sau explorarea istoriei țării prin vizitarea unor bijuterii arhitecturale precum Castelul Dublin sau Rock of Cashel. Viața de noapte reprezintă un prilej pentru a savura entuziasmul și ospitalitatea tipică irlandeză: un simplu salut și un pahar de bere la Guiness Storehouse pot transforma străinii în prieteni.Interesul turistic pentru această zonă din extrema nord-vestică europeană nu se datorează doar Zilei Sfântului Patrick și sărbătoririi sale, ci și modului în care prietenia și ospitalitatea irlandeză consolidează legături culturale puternice.

Cunoscută datorită asocierii cu grandioasa cultură și civilizație celtică, dar și a modului în care cultura socială se îmbină cu arta scrisului și a dansului, Irlanda rămâne totuși un ținut al curiozităților. Această paletă de curiozități include faptul că Irlanda este singura țară din Europa unde nu se folosesc codurile poștale și unicul lor unde se află rămășitele simbol al iubirii, Sf. Valentin? Chiar și faptul că cel mai vechi pub irlandez a fost deschid în anul 900 d.Hr. ne iau pe surprindere pe majoritatea celor ce ne gândeam că pub-urile sunt o emblemă a modernității.

This slideshow requires JavaScript.

Relația româno-irlandeză, un trifoi cu patru foi

Cu toate că se află în regiuni geografice total opuse pe harta Europei, Irlanda și România sunt două state care au construit o relație diplomatică specială. Colaborarea la nivel diplomatic dintre cele două state a prins contur în anul 1990 la nivel de ambasadă, ulterior fiind înființate Ambasada României din Dublin la 20 mai 1994 și Ambasada Irlandei la București la 15 august 2005. În ciuda faptului că ambasadele au fost înființate la ceva timp distanță, prietenia româno-irlandeză nu a încetat să se dezvolte: în această direcție, au avut loc întâlniri la nivel de șefi de stat, România primind vizita oficială a preşedintelui Republicii Irlanda, doamna Mary Mc Aleese la 22 septembrie 2008, iar Irlanda vizita unei o delegaţie condusă de preşedintele României care a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de Aderare pentru zece state admise în UE la 1 mai 2004. De asemenea, contactele politico-diplomatice s-au desfășurat și la nivel de prim-miniștri și la nivel de miniștri de externe între anii 2003 și 2010. Spiritul românesc este reprezentat pe meleagurile irlandeze de Ambasada României din Dublin prin E.S. Dna. Manuela Breazu, în timp ce simbolul prieteniei irlandeze este ilustrat de Ambasada Republicii Irlanda la București prin E.S. Dl. Derek Feely. Cea mai recentă vizită oficială a avut loc chiar în aceste zile, a prim-ministrului irlandez Leo Varadkar la Palatul Victoria, fiind primit și de președintele Klaus Iohannis.

Focus buletin cultural Irlanda

Dansul Irlandez 

Atunci când te gândești la Irlanda, îți vin trei lucruri în minte: Sfântul Patrick, trifoiul cu patru foi, dansul irlandez. Dansul irlandez este o cutumă vie și un mod de transmitere a tradițiilor antice din generație în generație, iar popularitatea sa a depășit granițele țării și s-a răspândit în toată lumea. Elementele specifice ale dansului irlandez nu sunt reprezentate doar de o prezență scenică specială și o costumație viu colorată, ci și de un spirit ludic care transformă fiecare mișcare într-o manifestare a prieteniei și a bucuriei. Dansul irlandez se împarte în două categorii, fiind executat atât solo, cât și într-o trupă formată din mai mulți dansatori. Este important de menționat că pentru cei care doresc să cunoască arta dansului irlandez, există trei note maxime pe care un dansator începător trebuie să le ia pentru a avansa.

Dansul irlandez a devenit mult mai popular recent, însă există de mult mai multă vreme. De exemplu, stilul de dans Ceili datează din anii 1500 și este un dans tradițional, care îmbină armonia și mișcările de tipice irlandeze. La polul opus se află stilurile Step și Sean-nós, două reflexii ale tradiției culturale irlandeze în materie de artă și dans. Despre Step suntem siguri că ați auzit, doar că cel irlandez este mult mai special, iar despre Sean-nós putem spune că este un dans care implică multă agilitate și practică.

Muzica irlandeză este ea însăși un fond pe care se așterne arta dansului, ritmurile sale indicând faptul că a fost compusă doar pentru a fi dansată. Printre instrumentele folosite se numără bodhráns – un soi de tobă, flaut, banjo sau chiar acordeon, iar costumele sunt o explozie de culoare și de elemente celtice, bineînțeles, însoțite și de încălțămintea specifică a carei sunet străbate drumul spre inima fiecărui ascultător.

“Irlanda, Irlanda. Acel nor din vest, acea furtună care se apropie” – William Ewart Gladstone / Culoarea mea preferată este Irlanda.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Ştiință și Cultură (UNESCO) ilustrează prin lista Patrimoniului Cultural International cele mai de seamă locuri din lume, care trebuie descoperite, admirate și protejate pentru a trece testul timpului. Irlanda este de asemenea o țară care uimește prin impresionantele construcții și fortificații medievale, dar și prin moștenirea culturală bogată dinaintea erei noastre și simbolistica irlandeză. De aceea, două dintre aceste minuni culturale au fost incluse pe listă în anul 1996 și anume:

1) Sceilg Mhichíl

Cunoscut și sub numele Skellig Michael, acest loc este unic prin complexitatea spirituală pe care o transmite și, anume, îmbinarea unică a ascetismului nord-african, European sau caracteristic Orientului Mijlociu. Construcția este un exemplu al așezărilor religioase primordiale sub formă piramidală din aria oceanică și este localizat în latura nord-vestică extremă a Europei, la 12 km de Peninsula Iveragh. De asemenea, simbolismul construcției indică sosirea și răspândirea creștinismului în Europa, dar și o imagine pitorească a vechilor credințe și obiceiuri irlandeze.

2) Brú na Bóinne – Ansamblul Arheologic Bend of the Boyne

Cea mai mare și importantă concentrație a artei megalitice preistorice din Europa se află la doar 50 de km de Dublin în grandiosul ansamblu arheologic ce găzduiește leagănul istoriei civilizației. Clădirile din această minune a patrimoniului cultural European îndeplineau roluri economice, religioase și sociale și adăposteau un centru funerar care abundă în simboluri specifice civilizației irlandeze antice.

Printre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați pe harta Irlandei se numără forticații și castele desprinse parcă din paginile unei cronici medievale – Castelul Lane, Castelul Wexford sau Castelul fortificat Portumna, grandioasa capitală Dublin, admirând oamenii asemeni lui James Joyce, dar și numeroasele catedrale și parcuri naturale.

Râsul este cel mai copios acolo unde mâncarea este cea mai bună. – Proverb irlandez

Toată lumea cunoaște înțelepciunea proverbelor irlandeze, dar și magia pe care un toast într-un pub irlandez o poate aduce dispoziției unui om. Şi că tot am vorbit despre un pub irlandez, berea este un must și trebuie să fie acompaniată de câteva dintre cele mai faimoase preparate culinare: poți începe cu arán bocht tí sau boxty alături de celebrul somon afumat irlandez, poți continua cu o tocană irlandeză tipică sau cu faimosul coddle și savura în final o budincă black and white – ingenios nume, nu-i așa? Păcat că nu-i ceea ce vă imaginați…

Irlanda va fi reprezentată pe scena principală World Experience Festival, dar și în cadrul expozițiilor și prin alte activități de STEYsha School of Irish Dance. 

Text: Denisa Duna, asistent organizare World Experience Festival

 

%d bloggers like this: