Tarabband sau povești din Orient despre război și pace într-un fusion muzical pe acorduri nordice în premieră în România!

Tarabband, un joc de cuvinte între Tarab și Band, este un grup de șase muzicieni fondat în Suedia de irakianca Nadin Al Khalidi și suedezul Gabriel Hermansson, oferind o experiență muzicală transculturală care decolează de la Malmö, călătorește prin Paris și Marea Mediterană spre Cairo și Bagdad, creând compozițiile originale ale trupei și sunetul unic. Versurile trupei cuprind subiecte politice și sociale, alături de întrebări legate de identitate, de supraviețuire şi iubire; luptând mereu pentru pace și toleranță între diferitele culturi.

Figura emblematică a grupului este însăși solista Nadin Al Khalidi a cărei poveste de viață este parcă desprinsă din filmele de la Hollywood. Nadin a fugit din calea războaielor sângeroase care măcinau Irak-ul în 2001, lăsându-și în urmă toate amintirile și plecând în ceea ce va urma să devină călătoria vieții ei. Deși provenită dintr-o familie educată de artiști, Nadin a înțeles încă de la o vârstă fragedă limitările la care va fi supusă doar prin faptul că societatea în care s-a născut este una preponderent patriarhală. De aceea a respins vehement orice posibilitate de a urma o carieră artistică care să se dezvolte sub domnia cenzurii. Ajunsă în Suedia ca refugiată, Nadin a văzut ce înseamnă cu adevărat o societate liberă și a devenit o activistă puternică pentru drepturile omului, înțelegând că doar prin muzica va putea contribui la schimbarea pe care și-o dorea.

Povestea Tarabband a devenit una inspirațională pentru întreaga comunitate arabă, fie că vorbim de cea din Africa de Nord sau din Orientul Mijlociu. In repetate rânduri, prin muzica lor, cei de la Tarabband au reușit să schimbe mentalități, mai ales în rândul tinerelor musulmane şi să dărâme stereotipuri puternice despre așa-zisa „inferioritate” a lor.

Prin mesajele lor, Nadin & Gabriel Hermansson, un bine-cunoscut artist suedez cu studii în zona Orientului, au reușit ceea alții nu au putut decât să viseze – să aducă armonia între popoarele lumii prin muzica lor sinceră.

Am crescut ascultând Abba si Sinatra pe discuri de vinil, iar în fiecare vineri eram fascinată să urmăresc cu întreaga familie „Sunetul Muzicii”, declara Nadin pentru cotidianul The Guardian.

Muzica și versurile lor vă vor purta într-o călătorie mistică prin Sufism, Folk, Flamenco, Jazz și vă vor aduce ca destinație în ritmatul Tarab, ca numitor comun, răspândit ca gen în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. Tarabband a fost premiat “Cel mai bun grup al anului” la World Music Awards 2017 din Suedia.

Dacă sunteți curioși să-i descoperiți, Tarabband vine la Cluj-Napoca pe 13 iunie în cadrul World Experience Festival, la Casino-Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central Simion Bărnuțiu.

Spectacolul este prilejuit și prin parteneriatul cultural cu Ambasada Suediei în România, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului World-Experience, ce se va desfășura anul acesta în premieră la Cluj-Napoca, în perioada 13-16 iunie.

#WEF5

%d bloggers like this: