În ritmul naturii tropicale cu Bălașa Percussion pe scena World Experience Festival

Renumitul percuţionist, Gabriel Bălaşa, va aborda la festival albumul său “Natural Groove”, primul proiect de world music din România, alături de alți muzicieni colaboratori. Albumul este descris de muzicianul şi compozitorul Ovidiu Lipan drept o “sinteză obsesivă a ritmului transpus în armonia universală”.

Albumul este rezultatul pasiunii lui Gabriel Bălașa pentru instrumente ce țin de alte culturi, din diverse locuri frumoase ale lumii. Albumul începe ca o poveste: cu Echoes in the Rain suntem conduși de o voce (Lolo Noukpetor, Togo/Africa), muzica este puternic sugestivă, figurativă: pământ, pădure, apă, vânt, ecou îndepărtat și sunete de gâze. Apoi natura devine lume, precum în Mystical Jungle (versiune remixată de UFe). E o muzică care adună, asemenea clopotelor și care evocă satul primitiv universal; comunitatea se adună în jurul focului și al tobelor. Tema cu care intră în dialog artistul este evadarea din marele oraș, regăsirea ritmului natural.

Ambiția de compozitor a lui Gabriel Bălașa este susținută de percuționistul și showman-ul cu o activitate de peste cincisprezece ani în lumea muzicii, pe scenele festivalurilor și teatrelor din țară și străinătate, având de-a lungul timpului colaborări cu artişti români din diferite genuri (Loredana, Direcţia 5, Adrian Naidin, A.G. Weinberger şi alţii), convins dintotdeauna că muzica este limbajul universal în care putem comunica oricând, fără a ţine cont de graniţe, naţionalitate sau credinţe.

Gabriel Bălaşa este unul dintre cei mai activi percuţionişti de pe scena muzicală românească, artiştii admirându-l pentru energia sa şi vibraţia pozitivă din timpul concertelor.

Concertul va avea loc în data de 14 iunie, la Casino Centrul de Cultură Urbană, în Parcul Central. 

-Bălașa Gabriel – Timbales / Congas;

-Lolo Noukpetor – Voce / Djembe / Congas;

-Robert Petre – Turntable / Sampler;

-Cosmin Mirea – Darbuka / Bongos / Maracas;

-Cristian Melak – Congas / Dun Dun / Djembe;

Eu sunt pasionat de sunet în primul rând și în percuție nu văd doar ritmurile, ci muzicalitatea tonurilor care ies din fiecare tobă prin corpul care rezonează, cred că am scris-o și în disc; dincolo de ritm începe povestea, călătoria. Eu o simt în felul meu, pornind de la ritmurile africane și din alte culturi tribale, fiecare cu propriul sunet, diferit de tobele clasice pe care le știm în mod normal. Am cântat la instrumente tradiționale precum: Djembe, Dundun, Congas, Balafon, Talking Drum, Darbuka, Bogos, Kalimba, Cuica, Udu, Boluri Tibetane. Acest album e pentru mine un vis din copilărie, dintr-o fază incipientă pe când nici nu vorbeam, doar cream în felul meu. Eu răspund vibrației, sentimentelor și cred că în fiecare instrument sau tobă există o muzică a sa proprie. – Gabriel Bălașa, în interviul pentru Telekom Electronic Beats. 

%d bloggers like this: