Interesul pentru domeniul relațiilor internaționale și al studiilor de securitate a continuat și în a patra zi a proiectului NATO Youth Academy 2. S-au prezentat trei teme importante și de actualitate care, în linii mari, se corelează, acestea fiind legate de soluționarea conflictelor înghețate; corupția, ca principala vulnerabilitate a statului în context internațional; și buna guvernanță în sectorul apărării și al securității conexe. Tematicile prezentate pornesc de la ideea potrivit căreia trebuie să existe o înțelegere corectă a sistemul legislativ al unui stat, eficiență și transparență în comunicarea cu cetățenii și instituțiile, inclusiv în gestionarea resurselor în domeniul apărării, pentru a putea fi soluționate problemele existente în materie de corupție.
2. Scurt profil al speakerilor
Și în cea de-a patra zi am avut parte de prelegeri interesante de la invitați din domenii diferite dar interconectate. Discuția a fost deschisă de către Dr. Angela Grămadă, Președintele Asociației Experți pentru securitate și afaceri globale, fiind urmată de domnul judecător Cristi Danileț, cu o experiență în sfera științelor juridice de peste 20 de ani. În final, i s-a dat cuvântul doamnei Bénédicte Borel, unul dintre cei mai respectați experți în probleme de integritate din cadrul NATO.
3. Întrebări adresate speaker-ilor
Panel 1. Andreea Chiciuc (adresată d-nei Angela Grămadă): Având în vedere poziția vehementă împotriva NATO a Rusiei, considerați că ar fi ideală o extindere a NATO în zona Caucaz în viitorul apropiat?
Panel 2. Alexandra Băghiceanu (adresată d-lui Cristi Danileț): Care ar trebui să fie abordarea de succes pentru a crea mecanisme de responsabilizare a cetățeanului și pentru a diminua gradul de corupție?
Panel 3. Iulia-Anamaria Ghidiu (adresată d-nei Bénédicte Borel): Ne puteți oferi un exemplu de colaborare cu sectorul privat în cadrul NATO Building Integrity Programme?
4. Concluziile zilei
Concluzionând, putem avea în vedere rolul important pe care îl are NATO în anticiparea și furnizarea de răspunsuri optime pentru diverse probleme de securitate. Actualitatea temei privind conflictele înghețate a impus o nouă perspectivă ce determină actorii internaționali să colaboreze, pentru a găsi cele mai potrivite soluții de prevenție. Alături de o bună guvernanță în domeniul apărării, a fost încurajată implicarea civică în livrarea unor rezultate care să corespundă nevoilor unei societăți integre, un obiectiv general important de atins fiind asigurarea păcii, așadar prin legi, norme și bune practici.
5. Testimoniale
“Topicurile discutate în această zi: rolul NATO în conflictele înghețate, precum cel din Nagorno-Karabakh, corupția atât în țara noastră cât și la nivel internațional și probleme de integritate în NATO m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt și să realizez cariera pe care aș dori să o urmez.” (Maria – Cătălina Văduva)
“M-a captivat atitudinea deschisă pe care o avea dl. Danileț și relevanța vorbelor sale în ceea ce privește gestionarea pandemiei în România. De asemenea, discursul dnei Borel m-a încântat pentru că a analizat precis viziunea și strategia NATO în ce privește securitatea colectivă.” (Andi Alupei)